Șefi de la Ministerul Economiei și Agenția Servicii Publice promovează în China cetățenia pe bani

shadow
Luni, 25.03.2019 18:14   2432
Controversatul program de dobândire a cetățeniei prin investiție este promovat, în perioada 22-27 martie 2019, în metropolele din China, de către Secretarul de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Vitalie Iurcu și Vicedirectorul Agenției Servicii Publice, Directorul Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție, Iulia Petuhov.

Potrivit Ministerului Economiei, campania de promovare are drept scop familiarizarea potențialilor agenți și aplicanți ai Programului din China cu oportunitățile economice și investiționale oferite de Republica Moldova, precum și conceptul Programului.

Chinezii pot obține cetățenie moldovenească

Evenimentul de lansare media a campaniei a avut loc pe 22 martie la Hong Kong, cu participarea a circa 50 reprezentanți de top ai media, precum și potențiali aplicanți ai Programului din regiune. Au fost oferite și interviuri particulare pentru companiile Jirmian (echivalentul chinez al Bloomberg) și Asian Private Banker (specializată pe gestionarea averii în comunitatea asiatică). 

A urmat pe 22 martie, în orașul Shenzhen (al treilea cel mai dezvoltat oraș din punct de vedere economic), la care au participat circa 100 oameni de afaceri din oraș, fiind potențiali aplicanți a Programului.  

Pe 23 martie, campania de promovare a continuat cu alte două evenimente în capitala Beijing, găzduite de doi agenți în domeniul imigrației prin investiție - companiile Worldway și Noah Immigration - fiecare având a circa 200 sub-agenți interesați în oferirea Programului cetățenilor chinezi.

Citiți și:

FMI: Cetățenia pe bani poate aduce milioane, dar ne poate băga în belele

Totodată, pe 23 martie a avut loc întrevederea cu un alt agent de top din domeniul imigrației prin investiție - Global Visa (30 de oficii la nivel mondial și circa 1,000 de angajați) - fiind discutat conceptul programului și oportunitățile de sporire a competitivității acesteia, comparativ cu alte programe de cetățenie prin investiție la nivel internațional. 

Pe 25 martie, campania de promovare a continuat la Shanghai (cel mai dezvoltat oraș din punct de vedere economic), fiind organizate 2 seminare informative la care au participat a câte circa 50 de reprezentanți ai businessului chinez-potențiali investitori și aplicanți a Programului.

Advertisement

Seminarele au fost găzduite de către companiile Austar și Kosdromos, cea din urmă fiind reprezentată de sub-agentul său, compania Wise Visa, fiind unul dintre agenții de top din domeniu cu o experiență de circa 16 ani în industrie. 

Agenda de promovare de țară și a Programului în China se va încheia cu alte 3 seminare la Shanghai și Qindao (din top 10 din punct de vedere al dezvoltării economice), găzduite de către compania Worldway, la care urmează să participe a circa 100 antreprenori-potențiali investitori în Republica Moldova și aplicanți a Programului. 

Condițiile ce trebuie să le îndeplinească

Controversatul Program "Cetățenie pentru Investiții în Moldova (MCBI)", prezentat ca o oportunitate de migrație a investițiilor în Europa - a fost lansat oficial pe 5 noiembrie 2018, în Dubai. 

Legea privind obținerea cetățeniei moldovenești prin investiție prevede că autoritățile acordă cetățenia Moldovei unui cetățean străin sau unui apatrid care aduce contribuții la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau a efectuat, timp de 60 de luni, investiții în domeniile de dezvoltare strategică. 

Solicitanții trebuie să plătească o contribuție minimă nerambursabilă la Fondul de Investiții Publice (FIP): 
• 100.000 de euro pentru un singur solicitant
• 115.000 de euro pentru un cuplu
• 145.000 de euro pentru o familie de patru persoane
• 155.000 de euro pentru o familie de cinci sau mai multe persoane

Legea, care functioneaza și in alte țări, inclusiv unele din Uniunea Europeană, a fost criticata de Comisia Europeană și de experții locali.

Citiți și:

Cine stă în spatele consorțiului ce implementează controversatul program cetățenie pe baniOportunitati