ANRE și-a aprobat un buget cu 78% mare decât în 2018

shadow
Sâmbătă, 23.03.2019 06:54   1716
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat pentru anul 2019 cheltuieli de peste 110 milioane lei, în creștere cu circa 48 milioane lei, față de anul 2018.

Totodată bugetul aprobat de noua conducere a ANRE pentru cheltuieli este de aproape trei ori mai mare decât în anii 2016-2017.

Citiți și:

Ce spun ANRE și experții despre o eventuală majorare a tarifelor la gaze

În același timp veniturile ANRE pentru anul 2019 au fost aprobate la un nivel de doar 67,1 milioane lei, cu un deficit de 43,19 miloane lei, care va fi acoperit din soldul mijloacelor acumulate în anul 2018.

Cheltuieli mai mari, pentru noi atribuții

Într-un răspuns oferit pentru Mold-Street.com, ANRE explică creșterea cheltuielilor prin faptul că începând cu 1 ianuarie 2019, "a preluat atribuțiile de supraveghere energetică de stat, angajând prin transfer personalul Inspectoratului de Stat, numărul de angajați în noua structură constituie 214 persoane".

"Astfel, au fost formate 3 subdiviziuni teritoriale ale ANRE care necesită să fie modernizate și echipate pentru a oferi servicii calitative cetățenilor Republicii Moldova", se arată în răspuns.

Advertisement

De asemenea administrația Agenției precizează că "pentru anul 2019 în cadrul ANRE nu se prevede majorarea salariilor pentru angajați".

Potrivit ANRE, cheltuielile efective pentru 2019 constituie 83,38 milioane lei, dintre care pentru retribuirea muncii și alte contribuții la bugetul public național - 62,9 milioane lei, iar 20,5 milioane lei - cheltuieli pentru exercitarea atribuțiilor funcționale (servicii, reparații curente și bunuri).

Referitor la soldul de 26,92 milioane lei ANRE informează că "plățile regulatorii sunt achitate de către titularii de licență din sectoarele reglementate după primul trimestru al anului în curs, respectiv suma dată urmează a fi cheltuită pentru primele trei luni ale anului 2020".

De notat că anul trecut, când ANRE și-a aprobat un buget în creștere cu circa 41%, administrația Agenției la fel a explicat majorarea prin faptul că a preluat și împuternicirile Inspectoratului de Stat în Energetică. În consecință de la 76 de angajați câți avea, Agenția urma să aibă în anul 2018 circa 210 de angajați.

Deocamdată instituția nu a publicat un raport financiar pentru anul 2018, care să arate care au fost veniturile și cheltuielile instituției. 

De unde vin banii

ANRE este finanțată de companiile reglementate prin intermediul unei plăți regulatorii calculată din cifra de afaceri.

Pentru anul 2019, administrația Agenției a decis să reducă puțin mărimea plății regulatorii achitate de companiile din sectorul energetic, termoenergetic, gazier și petrolier - de la 0,2% la 0,19%. Taxa regulatorie pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare a rămas la nivelul de 0,15%

De notat că ANRE reglementează piața de energie electrică, termică, regenerabilă, de gaze, de produse petroliere și cea aserviciilor de alimentare cu apă, care concentrează companii cu o cifră de afaceri de peste 30 de milliarde lei.

Citiți și:

Ce buget anticriză și-a tras ANRE: Într-un an a crescut cu peste 87%Oportunitati