UE a amendat Google cu 1,49 miliarde de euro pentru abateri în domeniul publicității online

shadow
Joi, 21.03.2019 07:08   1323
Uniunea Europeană a amendat compania americană Google cu suma de 1,49 miliarde de euro pentru încălcarea regulilor anti-trust pe piața publicității în Internet, în special prin impunerea unor condiții nedrepte companiilor care utilizau motorul de căutare integrat în site-utile web proprii.

Oficiul comisarului pentru competiție Margrethe Vestager a anunțat într-un comunicat de presă că gigantul american se face vinovat de practici ilegale la utilizarea motoarelor de căutare online prin favorizarea conținutului sponsorizat de Google, în defavoarea concurenților, consolidând astfel și mai mult poziția dominantă pe piață. 

“Google și-a întărit poziția dominată pe piața de căutări online și s-a distanțat de presiunile concurențiale prin impunerea unor restricții la contractele cu site-urile terțe. Acest lucru este ilegal conform reglementărilor UE”, a anunțat comisarul. 

Replica Google

Reprezentanții companiei Google au declarat într-o replică că ”dezvoltarea unor piețe sănătoase, prospere, este în interesul tuturor”. 

“Noi am operat deja o serie de modificări la produsele noastre pentru a aborda preocupările Comisiei (Europene – n.r.).

Advertisement

În următoarele luni vom actualiza programele pentru a oferi mai multă vizibilitate rivalilor din Europa”, a scris pe pagina sa de Twitter Kent Walker, vicepreședintele senior pentru afaceri globale în cadrul Google. 

Aceasta este a treia amendă pe care Google este obligat de către autoritățile europene s-o achite în ultimii aproape trei ani. În iunie 2017 Comisia Europeană a amendat compania pentru comportament neloial la prestarea serviciilor de shopping online (2,4 miliarde euro) iar în iulie 2018 pentru încălcarea regulilor la utilizarea sistemului Android și aplicațiilor mobile (4,34 miliarde euro). 

Probleme și în SUA

Publicația New York Times notează că dacă în trecut deciziile UE erau criticate ca hărțuială nefondată a giganților din industria tehnologiilor din Silicon Valley, în prezent și alte țări au adoptat maniera europenilor de abordare a problemei, dat fiind faptul că vasta influență pe care au acumulat-o Apple, Amazon, Facebook și Google prejudiciază concurența și au jucat un rol special în manipularea opiniei publice și trucarea alegerilor. 

În Statele Unite tot mai mulți politicieni se pronunță în favoarea divizării acestor giganți, iar un candidat la prezidențiale, senatoarea Elizabeth Warren, și-a făcut din tema dată o promisiune electorală.Oportunitati