Probleme la sistemul informațional al celei mai mici bănci din Moldova

shadow
Miercuri, 20.03.2019 05:49   2057
Ca rezultat al unui control tematic în vederea evaluării adecvării sistemelor informaționale și continuității activității, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis aplicarea sancțiunii cu avertisment față de EuroCreditBank SA pentru încălcările constatate.

Potrivit BNM, EuroCreditBank a fost avertizată asupra necesității lichidării și neadmiterii încălcărilor actelor normative și asupra posibilității de aplicare a unor sancțiuni mai aspre în cazul neînlăturării încălcărilor sau comiterii repetate a acestora.

Citiți și:

Ce se întâmplă la Eurocreditbank. Acționarii nu se pot aduna

În cadrul controlului au fost constatate unele încălcări ale Regulamentului privind cerințe minime pentru Sistemele Informaționale și de Comunicare ale băncilor și Regulamentului privind cadrul de administrare a activității băncii.

Advertisement

Banca Națională precizează că EuroCreditBank "activează în regim normal și prestează toate serviciile propuse, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontare".

Totodată mai susține că abaterile stabilite nu au dus la depășirea limitelor prudențiale și nu reprezintă un risc major asupra stabilității financiare.

În luna mai 2018, Eurocreditbank a fost sancționată de BNM pentru că nu a respectat "cerințele prudențiale referitoare la activitatea de creditare, concentrarea riscurilor, clasificarea activelor, transparența structurii de proprietate a băncii etc."

Eurocreditbank este cea mai mică bancă din țară și are un capital social de 138 milioane lei, pe care nu îl poate majora pentru că acționarii așa-și nu au putut ajunge la un consens.

Instituția a finalizat anul 2018 cu active de circa 1,06 miliarde de lei și un profit de 11,4 milioane lei. 

În prezent banca are doi acționari majoritari: Mariana Zissi din Grecia, care deține 46,45% din capital și Mahmood Mohammed Shakir Mahmood din Irak, care deține 41,23% din acțiunile Eurocreditbank.

În martie 2016, Mahmood Mohammed Shakir Mahmood a depus o ofertă de cumpărare a 20% din acțiunile băncii și astfel să controleze instituția. Ceilalți acționari nu au dat curs ofertei.

Citiți și: 

ANCHETĂ Stăpânii băncilor din Republica Moldova Oportunitati