Compania statului cere majorarea cu circa 10% a tarfelor la energia electrică

shadow
Marţi, 19.03.2019 14:50   2916
Compania Furnizarea Energiei Electrice Nord SA (FEE-Nord) din Bălți a solicitat ajustarea (majorarea) tarifelor la energia electrică pentru anul 2019. Întreprinderea deținută de stat furnizează energie la circa jumătate de milion de consumatori din raioanele din nordul Republicii Moldova.

Potrivit cererii depuse la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), tarifele ar urma să crească cu circa 10%.

Devieri de 110 milioane lei

Astfel pentru consumatorii (agenți economici, instituții etc) ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie noul tarif ar urma să fie de 185,25 bani pentru un kWh sau cu 19 bani mai mare decât cel actual. E o creștere de 11,4%.

Pentru consumatorii casnici tariful solicitat este de 209,25 bani, cu 18 bani mai mare decât cel actual, adică în creștere cu 9,4%.

La fel FEE Nord solicită majorarea cu 15-16% a prețurile finale la energia electrică furnizată la punctele de intrare sau de ieșire în rețelele de transport.

Compania controlată de stat își argumentează solicitarea de majorare a tarifelor în special prin devierile financiare de circa 110 milioane lei acumulate în anii 2017-2018.

Advertisement

De notat că în iunie 2018 ANRE a ajustat tarifele de furnizare a energiei majorându-le pentru consumatorii casnici cu circa 10%, în timp ce cele pentru consumatorii mari au fost reduse cu 9,7%.

Şi compania Energocom, în calitate de furnizor central de energie a solicitat ANRE stabilirea pentru anul 2019 a unui preț reglementat de 1,58 lei pentru un kWh. Acest preț ar fi practic la același nivel cu cel din anul 2018.

Din solicitarea depusă nu este clar ce impact va avea acest preț asupra consumatorilor.

La stat energia este mai scumpă decât la Fenosa

Cât despre cele două companii din cadrul grupului Gas Natural Fenosa, apoi ajustarea prețurilor ar putea fi de doar 0,7%.

E adevărat că toate solicitătirile de ajustare a tarifelor au fost depuse la ANRE înainte de aflare a faptului că prețul de achiziție a energiei va crește de la 1 aprilie cu circa 2%, ceea ce va influența în final și tarifele în vigoare.

De notat că în prezent consumatorii casnici deserviți de Gas Natural Fenosa achită un tarif de 1,79 lei pentru un kWh, cu 12 bani pentru un kWh mai mic decât cei ce primesc curent de la companiile statului (Bălți și raioanele din nordul țării), iar dacă ANRE acceptă cererile, diferența ar putea ajunge la circa 30 de bani.

Tarifele în vigoare au fost aprobate în ședința publică din 15 iunie 2018 a Consiliului de Administrație al ANRE.

Citiți și:

O nouă ieftinire! De la 1 iulie tariful la curentul electric se poate reduce cu 10-13%Oportunitati