Peste 5.000 de moldoveni mor anual din cauza poluării

shadow
Marţi, 19.03.2019 07:21   1418
Numărul de decese premature ce ar fi legate de poluarea aerului a fost revizuită în direcția creșterii și se ridică la circa 790.000 pe an în toată Europa, dintre care aproape 5.400 în Republica Moldova, relevă un studiu publicat de revista de European Heart Journal.

Conform cercetatorilor, care au folosit noi date privind rata de mortalitate și cauzele producerii acestora, poluarea scurtează în mediu cu 2,2 ani speranța de viață a europenilor și cu aproape 5 ani pe cea a moldovenilor.

Citiți și:

Curtea de Conturi acuză autoritățile de mediu că furnizează date neveridice despre poluare

Potrivit autorilor rata mortalității premature în Europa ca urmare a poluării diferă de la o țară la alta și oscilează între 98 de cazuri la 100.000 locuitori în Marea Britanie, 154 de cazuri la 100.000 locuitori în Germania la peste 200 de cazuri la 100.000 locuitori în state precum Bulgaria, Croația, România, Moldova sau Ucraina.

Studiul sugerează însă că impactul asupra sănătății impus de poluarea aerului înconjurător în Europa este mult mai mare decât se presupunea anterior, care poate este mai mare decât cel provocat de fumat, deși este supus unei incertitudini considerabile.

Advertisement

Astfel datele din studiu relevă că rata de mortalitate ca urmare a condițiilor de mediu degradate, din care aproximativ jumătate cauzate de poluarea atmosferică (în aer liber), este de aproape 3 ori mai mare decât estimează Organizația Mondială a Sănătății (269.000 de cazuri pe an în Europa și 2,4 milioane în lume).

"Rezultatele noastre arată că înlocuirea combustibililor fosili cu surse de energie regenerabile, curate, ar putea reduce semnificativ mortalitatea din cauza poluării aerului și respectiv crește speranța de viață", se constată în studiu.

„Îmbunătățirea calității aerului în Europa, este realizabilă și este o acțiune foarte eficientă pentru a îmbunătăți sănătatea publică", spune autorul principal al cercetarii, Thomas Munzel de la Universitatea din Mainz, Germania.

Pentru aceasta oamenii de știință susțin că sunt necesare acțiuni proactive ale guvernelor, iar realizarea obiectivelor Acordului de la Paris privind schimbările climatice, ar putea duce la o reducere cu circa 55% a ratei mortalității ca urmare a poluării.

Alte reduceri sunt posibile prin controlarea suplimentară a altor surse de poluare industrială și agricolă.

De notat că anul trecut un raport al Agenției Europene de Mediu (AEM) arăta că transportul rutier este una dintre principalele surse de poluare a aerului din Europa, în special cu poluanții nocivi, cum ar fi dioxidul de azot și pulberile în suspensie PM2,5.

Se estima că poluarea cu particule PM2,5 a cauzat 422.000 de decese premature în 41 de țări europene în 2015.

Pe de altă parte anterior un audit realizat de Curtea de Conturi din Modova punea la îndoială veridicitatea datelor privind starea mediului și poluarea, pe care le prezintă autoritățile, atât în documente naționale, cât și în cele trimise la structurile internaționale.

Autorii susțineau că monitorizarea calității aerului în Republica Moldova se efectuează cu inventar vechi procurat încă în anii 1970-1978, iar țara nu are nici o stație de monitorizare mobilă a calității aerului.Oportunitati