Ce salariu câștigă un președinte al Moldindconbank - circa 3 milioane lei pe an

shadow
Joi, 21.03.2019 06:50   4268
Aureliu Cincilei, viceguvernator la Banca Națională a Moldovei (BNM), a declarat un venit de 6,06 milioane lei pentru anii 2017-2018, adică cei doi ani cât a fost președinte al Comitetului de conducere al Moldindconbank.

Altfel spus Aureliu Cincilei a încasat mai mult de trei milioane de lei pe an, sau peste 252.000 de lei pe lună (adică mai mare de 12.000 de euro), de la banca, care anterior a fost controlată prin interpuși de afaceristul Veceslav Platon, iar zilele trecute a ajuns sub controlul unei companii din Bulgaria.  

Citiți și:

Moldindconbank are un nou acționar majoritar

Este unul dintre cele mai mari venituri salariale declarate până acum de un angajat la o instituție publică sau de stat. Totodată, acesta este de trei ori mai mare decât venitul declarat de fostul guvernator al BNM, Sergiu Cioclea.

Pe de altă parte specialiștii de pe piață susțin că venitul salarial obținut de Cincilei în calitate de președinte al Moldindconbank, a doua ca mărime instituțe financiară din Moldova, ar fi  nivelul remunerării managerilor altor bănci din top 4-5 din sistemul bancar. 

În documentul publicat pe pagina Agenției Naționale de Integritate este indicat că veniturile de 6,06 milioane de lei sunt pentru perioada 2016-2017, dar administrația BNM a precizat că este vorba de o eroare și că veniturile sunt pentru perioada 2017-2018.

Advertisement

Din declarație mai aflăm că Aureliu Cincilei a mai obținut venituri: 20.000 de lei din vânzarea a 10 acțiuni ale Modlova-Agroindbank, peste jumătate de milion de lei din vânzarea unei case și a unui apartament.

Totodată împreună cu soția sa Ruxanda Glavan (fostă ministră a Sănătății ce ar putea ajunge deputat în parlament pe lista PDM), el a mai obținut donații la cumătrie de 11.000 de euro, 12.500 de dolari și 2.400 de lei românești.

Cei doi mai dețin o casă de locuit, un teren și câte 50% din alte trei terenuri, unul dintre care este în România. Ruxanda Glavan declara și două mașini, Toyota și Mercedes Benz, ultima fiind cu drept de posesie. Candidata PDM a mai declarat și 19 conturi bancare, cu peste 50 mii de lei, circa 60 mii dolari și mai puțin de două mii de euro. Totodată circa 370 mii de lei sunt indicați ca contribuție la fonduri private de pensii sau altele. 

Veniturile familiei din ultimii doi ani au fost și din salariul de la minister al Ruxandei Glavan de 133.000 de lei și aproape jumătate million de lei din contracte de consultanță.

Mai adăugăm că la finele anului trecut Aureliu Cincilei a revenit la Banca Națională în funcția de viceguvernator. Decizia a fost luată ca urmare a necesității acoperirii tuturor priorităților stabilite în noul Plan Strategic al BNM și care necesită componența deplină a Comitetului executiv al BNM.

Citiți și:

Rocadă la Moldindconbank. Un viceguvernator al BNM a fost numit președinte, iar Talmaci îi va fi consilierOportunitati