O schemă de proporții de fraudare a sistemului de admitere la universitățile din SUA [SONDAJ]

shadow
Marţi, 19.03.2019 07:17   3289
Un consultant întreprinzător a câștigat milioane de dolari acceptând mită de la persoane influente în schimbul rezervării locurilor de studii la universități pentru descendenții acestora.

Procurorii americani au deconspirat o schemă de proporții care avea drept scop fraudarea sistemului de admitere la unele universități din Statele Unite ale Americii. În centrul investigației este William Singer, un consultant pentru comisiile de admitere universitare, care a intermediat transferul de șpagă către membrii comisiilor de admitere a unor universități de elită, inclusiv Stanford și Yale, în schimbul acceptării nemeritate a copiilor unor persoane bogate. 

Singer a câștigat 25 de milioane de dolari SUA în calitate de comision pentru intermediere, a anunțat biroul federal de investigații FBI, citat de publicația Economist. Printre clienții acestuia se numără actrițele Felicity Huffman și Lori Loughlin, vicepreședintele unei firme internaționale de avocatură Gordon Caplan, și William McGlashan, managerul unei companii din Silicon Valley specializat în domeniul eticii investițiilor. Singer incasa banii în formă de donații prin firmele Edge College & Career Network LLC, unde este proprietar, și Key Worldwide Foundation, unde activa ca director executiv. 

În fața magistraților William Singer a pledat vinovat la toate capetele de acuzare și a fost eliberat pe o cauțiune de jumătate de milion de dolari până la 19 iunie curent, când va fi pronunțat verdictul de condamnare. Lista acuzaților include 50 de persoane, anunță Departamentul Justiției al SUA, care vor fi judecați în diferite state ale țării – New York, Florida, Massachusetts, Texas, California, Maryland, Carolina de Nord, Nevada. Printre ei sunt și cetățeni din fosta URSS. 

Scoruri și CV-uri false

Pentru ca schema să funcționeze, Singer mituia proctori din cadrul comisiei de examinare, care se obligau să falsifice scorurile la teste, și funcționari din departamentul de atletică, care compuneau CV-uri false.

Advertisement

Detaliile făcute publice cu privire la acest caz au pus într-o situație jenantă universitățile vizate și au atras comentarii răutăcioase în mass media. 

Curios este că sistemul de admitere la studii superioare în SUA poate fi corupt într-un mod destul de legal, fapt ce temperează criticile la adresa universităților, și din acest motiv ceea ce a făcut William Singer a provocat un adevărat scandal. Potrivit unei înregistrări audio, în care suspectul explică unui client cum stau lucrurile, ”în sistem există ușa din față, prin care candidații trebuie să treacă pe cont propriu, și ușa din spate, intrarea prin care este asigurată grație donațiilor generoase de multe milioane pentru instituție”. Dl Singer însă a creat o ”ușă laterală” pentru 761 de cumpărători, care au ajuns studenți în universități prestigioase plătind doar 10% din taxele oficiale cu scoruri de teste falsificate cu ajutorul examinatorilor corupți. 

”Drept rezultat, schema a permis accesul unor simpli multimilionari prin ușa rezervată miliardarilor”, notează Economist. 

Materialele investigației demonstrează că o fostă antrenoare de fotbal la Universitatea Yale a acceptat în echipă un student care nu avea performanța necesară în acest gen de sport, contra sumei de 1,2 milioane de dolari. Într-un alt caz o familie a plătit 500 mii de dolari pentru ca fiicele lor să fie selectate în calitate de agenți de recrutare pentru echipa de canotaj a Universității California de Sud, în pofida faptului că niciuna nu a pus vre-o dată mâinile pe vâsle. Avocatul despre care s-a scris mai sus a falsificat raportul medical al fiicei sale și a transmis doar 75 USD pentru înmatricularea tinerei. Cazul cu Singer conține istorii care au lăsat procurorii cu gura căscată, literalmente, mai scrie sursa citată. 

Sistem ce subvenționează bogații

Copiii din familii bogate sunt deja avantajați nejustificat de către mecanismul de admitere la universitățile din SUA. Datorită banilor, ei beneficiază de un grad mai mare de stabilitate personală, o educație mai bună, și o rețea vastă de relații utile. După liceu acești copii profită de un program absolut legal de selecție a studenților care privilegiază candidații din clasa celor avuți la admiterea în universitățile de elită. 

Universitățile de top mai au o clauză numită ”preferarea succesorilor”, care discriminează în sensul pozitiv descendenții absolvenților, coborând și mai mult bara de competitivitate pentru candidații din familiile bogate. Tot pentru ei sunt aplicate standarde mai blânde la admiterea în echipele sportive, în condițiile în care în cartierele rezidențiale sărace existența unui teren sportiv este un lux. 

O practică foarte răspândită este înmatricularea în schimbul promisiunilor de a construi blocuri noi de studii sau de a contribui sume importante la fondul de burse a universității – un caz descris într-un proces cu implicarea Universității Harvard. 

Rezultatul acestor practici – oricât de optimiste ar suna declarațiile despre diversitatea rasială – este o realitate înfricoșătoare a diversității socio-economice. Un sondaj efectuat de ziarul studențesc al Universității Yale a dezvăluit că 2/3 din persoanele înmatriculate la această instituție provin din familii care se află în topul celor 5 la sută din americani cu venituri mari. 

Printre instituțiile vizate în acest scandal se numără universitățile din Yale, Harvard, Stanford, California de Sud, Wake Forest, Georgetown, San Diego, California/Los Angeles, Texas/Austin.

De notat că Guvernul federal alocă anual fiecărei instituții superioare de învățământ și granturi. 



Oportunitati