Firma ce măsoară şi va măsura audiența televiziunilor din Moldova are beneficiari din offshore

shadow
Sâmbătă, 16.03.2019 07:52   1121
Și în următorii cinci ani compania AGB Nieslen va rămâne măsurătorul de audiență a posturilor TV ce activează în Republica Moldova, anunță Consiliul Audiovizualului (CA).

Președintele Comisiei de licitație, Eugen Sârbu, a spus că ofertele de participare au fost remise în adresa mai multor companii, însă ar fi fost recepționate mai multe refuzuri decât oferte.

Licitaţie cu o singură ofertă

De fapt a fost o singură ofertă, care potrivit CA a venit de la compania AGB Nieslen – măsurătorul de audiență ce activează deja de mai mult de un deceniu în Republica Moldova. 

Citiţi şi:

ONG-urile media cer investigarea înțelegerilor de cartel pe piața publicității TV

În acelaşi timp Dragoş Vicol, preşedintele CA a susţinut că la licitaţie ar fi fost invitate atât operatorul existent, dar şi două mari companii internaţionale - Kantar din Marea Britanie şi GFK din Germania.

Ultimele au refuzat să participe, deşi se arătau interesate. Motivul ar fi fost termenul prea scurt de 30 de zile pentru a depune oferta. 

În consecinţă membrii comisiei de licitație au votat cu 11 voturi pro și 1 abținere pentru acceptarea măsurătorului de audiență AGB Nieslen, convenind asupra inițierii negocierilor individuale, se mai arată într-un comunicat CA.

Proces de selectare viciat

Decizia comisiei de licitare a CA este însă contestată. Astfel postul PRO TV consideră că procesul de selectare a fost viciat şi îşi anunţă clienţii că nu va vinde publicitate pe baza punctelor de rating măsurate de această companie.

Potrivit Pro TV, de procesul de selectare s-a ocupat "o comisie formată din reprezentanți ai cinci televiziuni, dintre care patru vând publicitate prin două case de vânzări acuzate de înţelegere de cartel, casele de vânzări menţionate, cinci agenţii de publicitate şi doi clienţi locali".

Advertisement

"Membrii comisiei, deşi nu au expertiza necesară, au scris caietul de sarcini al concursului. Un asemenea document este în mod normal unul tehnic, extrem de complex. Pentru licitatiile din România, de exemplu, este elaborat de consultanţi internaţionali", susţine Pro TV Chişinau.

De notat că potrivit CA Liuba Lozovanu-Balan este directorul AGB Nieslen în Republica Moldova, care a şi prezentat anumite precizări și clarificări pe marginea conținutului ofertei tehnice.

Conexiuni cu firme offshore

De fapt AGB Nielsen nu are nicio companie în Moldova, iar de măsurarea audienţei se ocupă firma moldovenească TV MR MLD SRL, director al căreia este Liuba Lozovanu-Balan.

Firma deţine pagina agb.md, pe care publică unele rezultate ale măsurărilor de audienţă. În informaţia de pe pagină, care este doar în limba rusă, firma susţine că din anul 2003 este reprezentant oficial al AGB Group în Moldova, iar din 2006 - al AGB Nielsen Media Research şi deţine licenţa acesteia.

TV MR MLD SRL are un capital social de 5.400 lei (385 dolari), iar în prezent singur asociat al ei este firma TV MR LLP din Marea Britanie, care are însă un capital de doar două lire sterline (circa 45 de lei).

Potrivit datelor din registrul comercial din Marea Britanie, firma a fost fondată în anul 2013 de două firme offshore din Belize: Myconos INC şi Sight & Attractions SA.

Din iunie 2018, la firma britanică mai apare un nou asociat - Andrii Romanovych Lutskiv din Ucraina (numele acestuia coincide cu cel al şefului Communication Alliance din Ucraina), care ar deţine o cotă nespecificată - între 25 şi 50% din capitalul TV MR LLP.

Ultimul raport publicat pe 5 octombrie 2018, relevă că firma britanică a avut în opt luni ale anului 2018 venituri de 4.273 lire sterline (circa 100.000 de lei), cheltuieli de 1.630 lire (37.000 lei) şi un profit operaţional de 2.643 lire sterline (circa 60.000 lei).

De notat că piaţa media TV şi nu numai din Moldova este dominată în prezent de câteva grupuri media, deţinute direct sau prin persoane afiliate de oligarhi şi politicieni. E vorba în special de liderul democrat Vladimir Plahotniuc, Preşedintele Igor Dodon, primarul de Orhei Ilan Şor etc.

Cum se măsoară audienţa

Cât despre măsurarea audienţei TV, aceasta se face prin intermediul aşa-zisului PeopleMeter, un dispozitiv ce se instalează la televizorul din gospodăriile oamenilor şi are o telecomandă specială pe care sunt trecuţi fiecare dintre membri cu numele lor. Atunci când unul dintre membrii familiei pătrunde în încăperea unde se află televizorul trebuie să apese pe butonul corespunzător numelui său. Totodată, de fiecare dată când părăseşte încăperea trebuie să reapese butonul.

Datele sunt colectate și sunt furnizate către compania ce măsoară, care şi alcătuieşte un rating (cu punctaj) al nivelului de vizionare, care este baza pentru instrumentul de vânzare de publicitate. 

De aceste date sunt interesate atât televiziuile care vând spaţiu pentru publicitate şi stabilesc tarifele în funcţie de audienţă, cât şi firmele, care vor să plaseze această publicitate şi vor ca aceasta să ajungă la un număr cât mai mare de persoane sau la anumite categorii de cetăţeni.

Citiți și:

Studiu: Piața publicității în Moldova rămâne a fi dominată de imperiul lui PlahotniucOportunitati