Handelsblatt: Criza Boeing este un exemplu de eșec de PR

shadow
Vineri, 15.03.2019 20:02   1864
Dacă în viitor experții în comunicare ar avea nevoie de un exemplu de caz negativ pentru cursurile lor, Boeing tocmai le-a furnizat unul, constată cotidianul german Handelsblatt, citat de Hotnews.ro.

Concurentul Airbus a făcut aproape fiecare lucru în mod greșit, demonstrând cum nu trebuie reacționat într-o situație de criză.

Și asta încă de la început, chiar din ziua prăbușirii avioanului etiopian: în loc să abordeze ofensiv problema și să informeze prin intermediul unui purtător de cuvânt care să se arate la față, compania a abordat o linie defensivă. Doar o declarație pe patru rânduri a fost publicată pe site-ul companiei, declarație prin care Boeing își exprimă simpatia față de victime și de familiile lor.

În zilele următoare au mai apărut alte două mesaje: unul privind software-ul păgubos și alta care spune că Boeing continuă să aibă încredere pe deplin modelul 737 Max, deși mai toate țările îi aplicaseră interdicție de zbor.

Ce a făcut CEO - ul Dennis Muilenburg? Nimic. 

Nu există un mesaj video. Nu există niciun interviu. Muilenburg preferă să lucreze undeva în fundal ca de obicei.

Advertisement

Abia după ce președintele american Donald Trump a intervenit personal în această chestiune, iar supraveghetorul aeronautic FAA (din SUA) a suspendat temporar zborurile aeronavei, abia atunci așadar a venit Muilenburg cu o declarație.

El și-a exprimat condoleanțele într-un comunicat de presă, afirmând că siguranța este prioritatea maximă a lui Boeing și, prin urmare, susține suspendarea 737 Max.

Intervenția CEO-ului a venit evident mult prea târziu și nu a fost în măsură să îmbunătățească încrederea în companie. Boeing a pus pe primul loc siguranța pasagerilor abia după ce a fost forțată de întreaga lume să facă acest lucru - când sindicatele americane și politicieni de ambele părți au cerut acest lucru.

Trump a înțeles ceea ce Muilenburg nu pare să fi priceput: pentru politicieni, pasagerii curselor aeriene nu sunt simpli pasageri, ci votanți.

Boeing nu este Starbucks. Dar șeful Starbucks nu a trimis doar un mesaj video după un incident rasist la un magazin din Philadelphia. (N.R.: angajații unei cafenele Starbucks din Philadelphia au chemat poliția că să aresteze doi bărbați de culoare, aparent pentru vina de a fi ocupat spațiu fără să comande nimic). El s-a deplasat personal acolo și a închis 8.000 de unități a doua zi pentru a face cu angajații o instruire pe tema rasismului .

Există întrebări privitoare la chestiunea 737 Max care sunt tratate cu jumătăți de răspunsuri sau de adevăr. Oricum, Boeing rămâne o companie rece și fără chip în toată această criză, susține Handelsblat, citat de Hotnews.ro.Oportunitati