Cine și la ce preț va livra energie Republicii Moldova

shadow
Vineri, 15.03.2019 11:35   1471
După cum am și prognozat anterior compania statului Energocom va fi și în continuare furnizorul de energie electrică pentru companiile de distribuție și furnizare din Republica Moldova.

Astfel Gas Natural Fenosa în Moldova anunță că pe 14 martie 2019, companiile sale - Red Union Fenosa SA și Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL au finalizat procesul de contractare a energiei electrice pentru perioada 1 aprilie 2019 - 31 martie 2020.

Prețul crește cu 2%

Potrivit Gas Natural la etapa finală de adjudecare, doi potențiali furnizori, CERS Moldovenească (Centra de la Cuciurgan) și DTEK Pavlogradugoli din Ucraina s-au retras din concurs "prezentând ofertele lor către SA Energocom, ultimul participând nemijlocit la ședința de adjudecare a ofertei".

Citiți și:

Ce comision încasează intermediara statului din livrările de energie

În urma negocierilor purtate, oferta inițială, prezentată de către Energocom a fost îmbunătățită, susține compania spaniolă.

Astfel prețul mediu ponderat de procurare a energiei electrice achiziționate începând cu 1 aprilie 2019 este de 54,2 dolari pentru un MWh, ceea ce reprezintă o creștere cu 2% față de prețul actual de procurare a energiei electrice.

Advertisement

Volumul de energie necesară întreprinderilor de distribuție și furnizare va fi asigurat de către Energocom în proporție de 85% de la CERS Moldovenească la prețul de 52,4 de dolari pentru un MWh și 15% de la DTEK Pavlogradugoli la prețul de 64,4 dolari pentru un MWh.

În joc e un contract de peste trei miliarde de lei 

Menționăm că și companiile statului Moldelectrica, RED Nord și FEE Nord urmează să semneze contracte de achiziție a energiei electrice.

Procedura a fost inițiată în conformitate cu prevederile Legii cu privire la energia electrică, a ordinului Ministerului Economiei cu privire la aprobarea Instrucțiunii privind achiziționarea anuală a energiei electrice, precum și anticipând expirarea pe 31 martie 2019 a actualelor contracte de cumpărare a energiei electrice de la SA Energocom.

Citiți și:

O nouă licitație de miliarde învingătorul căreia este cunoscut

Volumul de curent electric ce urmează a fi achiziționat se ridică la circa 3,4 miliarde kWh, iar în joc e un contract de peste trei miliarde de lei.

De notat că și anul trecut a fost doar o singură ofertă pentru furnizarea de energie, ca apoi intermediara statului să semneze contracte de achiziție a energieie electrice de la Cuciurgan și o subsidiară a DTEK și apoi să o livreze companiilor de distribuție și furnizare din Moldova.

În prezent doar 20% din necesarul de energie este asigurat de producția locală, alte circa 20% se importă din Ucraina, iar 60% - de la Centrala de la Cuciurgan, controlată de gigantul rus Inter RAO EES.

Citiți și:

Povestea intermediarilor din sectorul energetic moldovenescOportunitati