Primele rezultate ale activității IT Park în Moldova

shadow
Joi, 14.03.2019 16:19   896
În primul an de activitate al Parcul IT s-au înregistrat 339 rezidenți activi, care au avut venituri din vânzări de circa două miliarde lei, depășind venitul prognozat cu aproximativ 77 milioane lei.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, vânzările locale în primul an de activitate a rezidenților în noul regim fiscal au atins valoarea de 373 milioane lei, iar exporturile realizate doar de rezidenții Parcului, fiind de peste 1,6 miliarde lei.

Potențial major, bazat pe facilități fiscale

În primele două luni ale acestui an s-au înregistrat 34 de noi rezidenți și în prezent calitatea de rezident al Moldova IT Park o dețin 373 companii, dintre care 106 companii cu capital străin.

Chiril Gaburici, ministrul Economiei se arată optimist și susține că această inițiativă, lansată începând cu ianuarie 2018, a demonstrat potențialul major de poziționare a țării noastre ca destinație IT.

"În 2019, în cadrul Moldova IT Parc, estimăm o creștere cu circa 40% a venitului comparativ anului precedent, atingând 2,6 miliarde lei, ceea ce confirmă dinamismul pieței tehnologiei informației în Republica Moldova”, a declarat Gaburici la întâlnirea cu administrația și rezidenți ai Moldova IT Parc.

Advertisement

Conform datelor, cele mai solicitate și profitabile activități eligibile în cadrul Moldova IT Parc, pe parcursul anului 2018 au fost: servicii de realizare a soft-ului la comandă, servicii de prelucrare de date, administrarea paginilor web și activități conexe, precum și alte activități de servicii IT.

Printre direcțiile cu potențial de creștere se numără industria creativă, R&D, dar și prototiparea.

Ce facilități fiscale s-au acordat

Menționăm că pentru a atrage investitori și companii serioase în Moldova IT Park, Guvernul și Parlamentul a operat mai multe modificări la Codul Fiscal stabilind un impozit unic de pentru rezidenții parcurilor IT care întrunesc cumulativ condițiile prevăzute de Legea parcurilor IT.

Potrivit unei analize publicate de Monitorul Fiscal, în componența impozitului unic de 7% din venitul de vânzări sau minim 30% din cuantumul salariului mediu lunar pe economie înmulțit cu numărul de angajați intră impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător, impozitul pe venit din salariu, contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii datorate de angajați și angajatori, primele de asigurare obligatorie de asistență medicală datorate de angajați și angajatori, taxele locale, impozitul pe bunurile imobiliare și taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova.

În consecință salariile în acest Park sunt de 4-5 ori mai mari decât media pe economie și ei nu contribuie la fondurile de asigurări în sănătate sau la fondul de pensii.Oportunitati