Alocațiile din fondul rutier pentru întreținerea și reparația drumurilor naționale cresc cu doar 5%

shadow
Joi, 14.03.2019 05:17   878
Peste 1,024 miliarde de lei vor fi repartizați în anul curent din fondul rutier pentru întreținerea de rutină a drumurilor publice naționale, dar și pentru executarea lucrărilor de reparație, prevede Programul privind repartizarea mijloacelor fondului rutier în anul 2019, aprobat în cadrul ședinței Consiliului Fondului Rutier, prezidată de prim-ministrul Pavel Filip.

Suma este cu doar 52 milioane lei (+5%) mai mare decât cea prevăzută anul trecut în aceste scopuri. 

Cea mai mare parte din sumă - 498 milioane de lei vor fi utilizate pentru întreținerea drumurilor, iar 333 milioane de lei vor fi direcționate pentru efectuarea lucrărilor de reparație la 15 tronsoane de drum. Totodată, peste 64 milioane de lei vor fi alocate pentru cofinanțarea unor proiecte de reabilitare a drumurilor.

Advertisement

În cadrul ședinței au fost abordate și alte subiecte importante legate de infrastructura drumurilor. Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat să fie efectuată o analiză complexă a modului utilizării mijloacelor financiare din fondul rutier de către administrația publică locală, pentru a asigura folosirea eficientă a banilor publici.

Totodată, urmează să fie elaborat un mecanism care să garanteze achitarea taxei rutiere de către toți conducătorii auto. În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate peste un milion de unități de transport, dar plătesc taxa rutieră doar circa 565.000 de posesori de autovehicule.

Premierul a solicitat, de asemenea, să fie examinată posibilitatea introducerii unei noi formule de calcul a accizelor pentru motorină și benzină, luând în considerație specificul activității în domeniul agricol.  Oportunitati