Ce active a vândut Guvernul în anul 2018

shadow
Joi, 14.03.2019 07:38   1142
În anul 2018 veniturile din privatizarea bunurilor proprietate publică achitate în bugetul de stat au constituit 366 milioane milioane lei, în creștere cu circa 200 milioane lei față de anul 2017, anunță Agenția Proprietății Publice (APP)

Acestea sunt însă practic la același nivel cu anul 2016, când veniturile din privatizare au depășit 341 milioane lei.

Jumătate din cifră a fost asigurată de vânzarea întreprinderii de stat Vestmoldtransgaz contra sumei de peste 180 milioane de lei, companiei românești Transgaz.

Citiți și:

Privatizarea anului. Guvernul anunță că a vândut compania Vestmoldtransgaz

Potrivit unui comunicat APP, în 2018, în conformitate cu prevederile Legii privind administrarea și deetatizarea proprietății publice au fost organizate și desfășurate 3 concursuri comerciale, 2 concursuri investiționale, 3 licitații cu strigare, 2 runde de licitații pe piața reglementată a Bursei de Valori, în cadrul cărora au fost expuse la privatizare 70 bunuri proprietate publică de stat supuse privatizării (majoritatea lor repetat).

Advertisement

Drept rezultat, au fost privatizate 19 bunuri, inclusiv: pachetele de acțiuni ale statului din 5 societăți pe acțiuni (SA Drumuri-Bălți (96,53%); Gara Nord SA (85,0%) din Chișinău; Natur-Telecon (16,96%) din Negureni, Telenești; Fabrica de produse lactate din Nisporeni (19,7%) și Basarabia-Nord (0,07%) din mun. Bălți): 7 complexe patrimoniale unice (Vestmoldtransgaz, Centrul Tehnic pentru Securitate Industrială și Certificare. Compania Aeriană Air Moldova, Energoreparații, Întreprinderea de Alimentație Publică Crizantema, Baza de odihnă Știința și Autobaza Academiei de Științe a Moldovei, mun. Chișinău) și 7 complexe de bunuri și bunuri imobile.

În 2018, în calitate de partener public, Agenția Proprietății Publice a semnat trei contracte de parteneriat public-privat (PPP), au fost avizate studiile de fezabilitate pentru cinci proiecte PPP, înaintate de autoritățile administrației publice centrale și monitorizate 45 contracte PPP și concesiuni, înregistrate în Registrul patrimoniului public.

De notat că cota de 90,7% deținută de stat la Tutun-CTC scoasă la privatizare anul trecut a fost vândută abia la începutul acestui an contra sumei de circa 167 milioane lei.

Citiți și:

Schimbare radicală în programul de privatizare: 21 de întreprinderi de stat au fost excluseOportunitati