Adio asistență de 100 milioane euro de la UE sau la ce duce abordarea formalistă a Guvernului

shadow
Joi, 14.03.2019 06:25   4118
În realizarea condițiilor pentru obținerea asistenței macrofinanciare din partea UE, abordarea Guvernului a fost una strict tehnică și formalistă, fiind subestimată importanța condiționalităților politice, susțin experții Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), într-un raport de evaluare a PNAIAA II.

Raportul care cuprinde rezultatele evaluării cantitative și calitative, arată că pe parcursul anului 2018, Planul Național de Acțiuni privind implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – UE (PNAIAA II) a fost realizat în proporție de doar 48,8%.

Citiți și:

UE confirmă reducerea sprijinului financiar pentru Moldova din cauza deteriorării statului de drept

Totodată rata generală de îndeplinire, în raport cu toate măsurile planificate până la sfârșitul anului 2019, constată de IPRE este de doar 31,8%. 

În același timp Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) în Raportul său privind realizarea Planului Național de Acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere pentru anii 2017-2019 în anul 2018, indică implementarea acestuia în proporție de 64,68%.

Potrivit Ministerului, analiza ratei de transpunere în legislația națională a actelor UE în baza angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere, relevă că în conformitate cu evaluarea instituțiilor vizate din numărul total de acte UE au fost transpuse integral 40,83%, transpuse parțial 11,89% și rămân încă a fi transpuse 47,28%.

Lipsă de progres și derapaje

Concluzia principală a analizei calitative realizate de IPRE a celor cinci titluri ale Acordului de Asociere, este că în a doua jumătate a anului 2018, s-a atestat în general un progres redus în implementarea angajamentelor prevăzute de Acordul de Asociere UE-Moldova, în comparație cu prima jumătate a anului.

Potrivit IPRE, domeniile dialog politic și reforme (Titlul II) și cooperare în domeniul asistenței financiare cu UE (Titlul VI) înregistrează lipsă de progres, în mare parte din cauza încetinirii dialogului UE-Moldova și suspendării asistenței ca urmare a derapajelor în domeniul funcționării instituțiilor democratice și statului de drept. 

Punctul critic în acest sens a fost adoptarea, pe 14 noiembrie 2018, a Rezoluției Parlamentului European privind implementarea Acordului de Asociere UE-Moldova, prin care a fost reiterat faptul că asistența macrofinanciară și suportul bugetar direct ar putea fi reluate doar cu condiția organizării alegerilor parlamentare în conformitate cu standardele internaționale.

Totodată a fost lansată ideea reducerii și realocării asistenței UE pentru sprijinirea societății civile și a mass-media independente din Moldova, precum și a sectorului privat și a autorităților locale. În plus a fost subliniat faptul că nerespectarea principiilor democratice, ar putea sa atragă suspendarea drepturilor aferente Acordului și aplicarea sancțiunilor individuale la adresa persoanelor implicate în frauda bancară.

Guvernul a trimis 4 cereri de debursare a tranșelor pentru 2018

Pe de altă parte IPRE constată că până la sfârșitul anului 2018, Guvernul Republicii Moldova urmă să obțină noi tranșe de asistență bugetară directă, planificată pentru perioada 2017-2018, în valoare de până la 45 milioane de euro.

Advertisement

Pe parcursul anului 2018, Uniunii Europene i-au fost prezentate pentru evaluare patru rapoarte de progres privind îndeplinirea acțiunilor aferente programelor de Reformă a Finanțelor Publice; a Poliției; a Sectorului Energetic și Reformă în Agricultură și Dezvoltare Rurală.

În acest sens, Guvernul Republicii Moldova a transmis patru cereri de debursare a tranșelor planificate pentru anul 2018, se arată în raport, fără a se specifica dacă banii au fost debursați.

Abordarea Guvernului a fost una tehnică și formalistă

Totodată autoritățile naționale s-au angajat în realizarea Acordurilor de împrumut și grant, precum și a Memorandumului de înțelegere cu privire la acordarea asistenței macro-financiare (AMF) ce prevedea alocarea, până la finele anului 2018, a sumei de 100 de milioane de euro, dintre care 60 de milioane în calitate de împrumut și 40 de milioane sub forma de grant nerambursabil.

Citiți și:

Pavel Filip în război cu UE?: De eșecul reformelor în justiție e vinovat atât Guvernul, cât și UE 

În total, au fost prevăzute 28 de acțiuni tehnice și o condiționalitate politică ce stau la baza deciziei Comisiei Europene cu privire la transferul fondurilor.

În iunie 2018, Guvernul a informat Comisia Europeană despre îndeplinirea primelor zece condiții pentru obținerea primei tranșe de 30 milioane de euro și despre angajamentul de a realiza alte opt condiții pentru a primi, până la sfârșitul lui 2018, cea de-a doua tranșă de 40 milioane de euro.

"Ținem să remarcăm că, în realizarea condițiilor pentru obținerea asistenței, abordarea Guvernului a fost una strict tehnică și formalistă, fiind subestimată importanța condiționalităților politice", se afirmă în raportul IPRE.

Or, ca urmare a anulării alegerilor locale noi din municipiul Chișinău în baza unei decizii controversate a instanțelor și în lipsa unor acțiuni din partea autorităților naționale pentru a remedia situația, UE a decis să suspende debursarea tranșelor de asistență macrofinanciară cel puțin până la anunțarea rezultatelor alegerilor parlamentare din februarie 2019.

Şanse tot mai mici ca în 2019 să primim asistența UE

Iulian Groza, Director Executiv al IPRE se arată pesimist și susține că sunt "șanse mici" ca în acest an Republica Moldova să primească asistența macrofinanciară, ceea ce nu semnifică că ar trebui de slăbit presiunea.

"UE la fel ar putea să reimpună niște precondiții, o dată ce va fi creat Guvernul. Iar dacă noul Guvern va continua aceeași abordare ca până la alegeri, ceea ce este foarte probabil, nu se va rezolva condiționalitatea politică", susține Groza. 

În acest sens directorul executiv IRPE aduce ca argument faptul că urmează alegerile locale, iar asistența UE a fost suspendată după invalidarea alegerilor primarului de Chișinău din vara anului 2018.

"Respectiv până la anunțarea rezultatelor alegerilor locale, nicio șansă", mai afirmă diplomatul. Acestea urmau să aibă loc în iunie 2019, dar se vehiculează că vor fi programate pentru toamna acestui an.

De notat că la startul campaniei electorale parlamentare premierul Pavel Filip susținea că UE nu ar fi avut de gând din start să transfere fondurile în valoare de 100 de milioane de euro pentru țara noastră.

„În ceea ce ține de suportul macrofinanciar, rămân la opinia mea. Consider că a fost vorba de o decizie politică a Uniunii Europene. Şi nimeni nu mă va convinge că nu este așa. Pentru că de la bun început nu a existat dorința de a acorda acești bani Republicii Moldova. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume”, a declarat Filip la postul de televiziune RTR Moldova.

Recalibrarea asistenței UE

Îngrijorările UE cu privire la deteriorarea situației în domeniul statului de drept și a democrației, precum și condițiile reluării asistenței financiare după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, au fost reiterate de Parlamentul European la 14 noiembrie 2018, atunci când a fost adoptată Rezoluția referitoare la implementarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova.

În plus a fost anunțată decizia Comisiei Europene despre recalibrarea substanțială a asistenței financiare pentru Republica Moldova.

Astfel, pentru următorii ani, UE a decis să redirecționeze sprijinului UE din perioada 2017-2018, în valoare de 106 milioane de euro, pentru realizarea proiectelor ce vor avea impact direct și pozitiv asupra cetățenilor Republicii Moldova.

Printre beneficiarii acestei recalibrări se numără organizațiile societății civile, mass-media independente, autoritățile locale responsabile de reformă și IMM-urile:
- peste 23 milioane de euro au fost alocați pentru realizarea Programului de dezvoltarea socio-economică a regiunilor focale - Ungheni și Cahul;
- peste zece milioane de euro au fost direcționate pentru programe de susținere a măsurilor de consolidare între Chișinău și Tiraspol;
- peste 40 milioane de euro vor merge pentru realizarea programelor de infrastructură, cu interconectarea electrică dintre România și Moldova;
- UE, de asemenea, va mări suportul pentru societatea civilă, cercetătorii și programele de mobilitate pentru cetățeni.  

Amintim că în anul 2017 Republica Moldova și UE au semnat un acord privind acordarea unei asistențe macrofinanciare de 100 milioane de euro. Acești bani urmau să ajungă în anii 2017-2019 în țara noastră în trei tranșe, inclusiv două - în 2018, pe măsura implementării unor obiective stabilite de UE.

Citiți și:

Cele 28 de acțiuni ce trebuie să le întreprindă guvernarea pentru a primi asistența UE

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.Oportunitati