Goodyear a prezentat un concept revoluționar de aero-anvelope

shadow
Miercuri, 13.03.2019 06:58   1790
Roțile autovehiculelor vor servi nu doar pentru deplasarea pe drumuri, dar și pentru zboruri.

Noul tip de anvelope, elaborate de compania Goodyear, vor permite viitoarelor mașini autonome să decoleze din mers și să parcurgă distanțe importante, după care să se integreze în traficul rutier fără oprire. 

Anvelopele AERO au fost prezentate la Expoziția Internațională Auto din Geneva, Elveția, care are loc în perioada 7-17 martie 2019. 

Situl web oficial al companiei anunță că anvelopele ”doi-în-unu” sunt destinate autovehiculelor viitorului și nu pot fi utilizate în prezent la tipurile existente de automobile, care pur și simplu nu sunt destinate zborurilor. Anvelopele servesc drept elice ce propulsează lin mașina în aer. 

”Timp de peste 120 de ani Goodyear a vânat în mod obsesiv inovații și invenții, încheind parteneriate cu pionerii care au determinat schimbările și descoperirile în domeniul transporturilor. Colaborând cu firmele care caută în aer răspunsurile la provocările pentru transportul urban și congestia traficului, munca noastră de identificare a arhitecturii și materialelor pentru anvelope ne-a ajutat să ne imaginăm o roată care servește atât ca anvelopă tradițională, cât și un sistem de propulsie în spațiul aerian,” se spune în mesajul directorului departamentului de tehnologii la Goodyear, Chris Helsel. 

Propulsie magnetică și inteligență artificială

Conceptul AERO include o serie de caracteristici revoluționare în industria transporturilor.

Advertisement

Design multimodal: AERO este un concept de rotor cu înclinare. Acesta va servi ca un tren de transmisie pentru a transfera și absorbi forțele spre și dinspre șosea într-o orientare tradițională și un sistem de propulsie a aeronavelor pentru a oferi liftul într-o altă orientare. AERO va oferi viitorilor șoferi-piloți libertatea de a decola lin de pe drum în aer.

Structură non-pneumatică: spițele anvelopei vor fi capabile să susțină greutatea vehiculului și să funcționeze în calitate de lame de ventilator pentru a asigura ridicarea aparatului în momentul înclinării pneului. Anvelopa fără aer are o structură non-pneumatică care este suficient de flexibilă pentru a atenua șocurile în timpul deplasării pe drum, și este suficient de puternică pentru a se roti la viteze mari necesare pentru a crea o ridicare verticală. 

Propulsie magnetică: conceptul prevede și utilizarea forței magnetice pentru a asigura o propulsie fără frecție. Acest lucru va permite o viteză mare de rotație cu scopul de a conduce autovehiculul aflat încă la sol, iar când roata este înclinată să ridice aparatul în aer și să-l propulseze înainte. 

Senzori optici: anvelopele inovative vor folosi senzori optici în bază de lumină pentru a monitoriza starea drumului, uzura pneului și integritatea structurală a acestuia, identificând problemele înainte ca ele să apară de facto. 

Inteligența artificială: sistemul nou va fi ghidat de un procesor cu inteligență artificială care va analiza informațiile furnizate de senzorii anvelopei și datele recepționate de la comunicarea cu alte vehicule sau infrastructura rutieră. Procesorul va putea recomanda computerului să selecteze cel mai reușit mod de deplasare – zborul sau circulația pe drum – și să adapteze mașina la modul respectiv. 

Pneuri ”vii”

Deși pneul AERO este doar în faza de concept, unele caracteristici din cele menționate mai sus – de exemplu structura non-pneumatică și capacitatea de analiză inteligentă – s-au materializat deja în tehnologiile dezvoltate de Goodyear, iar altele ar putea inspira companiile din domeniu să genereze noi idei și produse în viitor, se spune în comunicatul Goodyear. 

În cadrul ediției din 2018 a expoziției de la Geneva Goodyear a prezentat conceptul unei anvelope care transforma bioxidul de carbon în oxigen, iar cu un an mai devreme a arătat un pneu în formă de sferă, care ar putea reduce drastic riscul de accidente și ar oferi un grad mai mare de fluiditate și confort.

Oportunitati