Succesul tranziției spre un model economic bazat pe exporturi depinde de nivelul de integrare în UE

shadow
Marţi, 12.03.2019 07:31   1167
Succesul tranziției economiei moldovenești spre un model de creștere bazat pe exporturi depinde, în mod esențial, de nivelul de integrare pe piața UE, se arată într-o analiză a lui Alexandru Fala, economist la centrul Expert-Grup.

Totodată el susține că în acest sens este importantă accelerarea implementării prevederilor Acordului de Asociere cu UE.

"Mai bine de un deceniu cea mai mare parte a exporturilor moldovenești este orientată spre piața UE. Astfel, dinamica economică din UE a devenit un factor fundamental ce influențează evoluția exportului de mărfuri și servicii din Moldova. De asemenea, livrările de produse spre UE a constituit un stabilizator pentru exporturile moldovenești și a contribuit la neutralizarea șocurilor negative provenite de pe alte piețe", se arată în analiză.

Potrivit lui între 2000 și 2018, valoarea exporturilor spre UE a crescut de la 165,3 milioane de dolari la 1,86 miliarde de dolari. Din 2006 piața europeană reprezintă principala destinație pentru produsele din Republica Moldova, iar după crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE, cota exportului spre UE este în creștere și s-a majorat de la 61,9% în 2015 la 68,8% în 2018.

Advertisement

În același timp exportul spre CSI a fost afectat negativ de măsurile prohibitive impuse de Federația Rusă în 2006 și 2013 (interdicțiile pentru exportul de vinuri), și, apoi, în 2014 (introducerea tarifelor vamale și interzicerea exportului fructelor și produselor din carne), precum și de recesiunea economică din Ucraina (dintre anii 2013-2015) și Belarus (în 2015 și 2016).

"Cererea din partea UE a reprezentat un stabilizator pentru exportul moldovenesc, în contextul șocurilor negative din alte surse", afirmă Alexandru Fala.

În concluzie, expertul susține că succesul tranziției economiei moldovenești spre un model de creștere bazat pe exporturi depinde, în mod esențial, de nivelul de integrare pe piața UE.

"Peste jumătate din performanța exporturilor depinde de dinamica economică din UE, care, la rândul său, generează un șir de efecte indirecte: stimularea investițiilor, majorarea salariilor, creșterea ocupării. Această constatare reiterează importanța strategică a implementării plenare a prevederilor Acordului de Asociere cu UE, în vederea valorificării oportunităților Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE", consideră economistul. 



Oportunitati