Când se vor ieftini produsele petroliere

shadow
Marţi, 12.03.2019 06:40   1733
În cadrul ședinței din 11 martie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat noua Metodologie privind formarea și aplicarea prețurilor la produsele petroliere, care ar putea duce la o creștere a competiției și posibil la reducerea prețurilor.

„Noua metodologie este similară cu cea aprobată în 2007 și care a fost aplicată până în aprilie 2016. ANRE a primit 43 de obiecții și propuneri la proiect, dintre care 12 au fost acceptate. Principala obiecție a fost rata rentabilității”, a declarat Andrei Adam, șef Departament licențiere, monitorizare și control al ANRE, care a prezentat raportul.

Principala modificare în Metodologie este eliminarea prețurilor plafon la carburanți, dar companiile oricum vor fi obligate să informeze ANRE despre noile prețuri, cu cel puțin o zi înainte de intrarea lor în vigoare.

Citiți și:

Cum Ministerul Economiei face lobby pentru deschiderea de benzinării duty free

La fel au fost operate și alte ajustări, cea mai discutată fiind rata de rentabilitate anuală, inclusă în prețul de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, care potrivit documentului "nu poate depăși 5% din consumurile și cheltuielile anuale aferente comercializării acestor produse".

Advertisement

Aceasta în timp ce deputații au indicat în Legea privind piața produselor petroliere că rata de rentabilitate anuală, prevăzută în Metodologie, nu va depăși 10%.

O rată de rentabilitate mai mică ar putea duce însă la dispariția majorității micilor companii petroliere, susțijn unii proprietari de benzinării, care practic au fost excluși de la discutarea proiectului, el fiind discutat doar cu cele mai mari companii de pe piață: Rompetrol, Lukoil, Petrom, Tirex-Petrol etc.

Chiar dacă a fost deja aprobată de ANRE, Metodologia nu a trecut oficial încă un alt filtru discutarea și aprobarea în cadrul "Grupului de lucru pentru reglementarea activității de întreprinzător" ședințele căruia sunt conduse de un secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Astfel examinarea documentului este planificată pentru 13 martie 2019, dar se pare că jocurile au fost deja făcute. Nu întâmplător unele companii mari au anunțat că în scurt timp prețurile ar putea să scadă.

Totodată Veaceslav Untilă, directorul general ANRE ia îndemnat pe petroliști să stabilească prețuri corecte la carburanți. 

Menționăm că actualele prețuri de vânzare cu amănuntul al benzinei și motorinei rămân neschimbate deja de opt luni, chiar dacă petrolul s-a mai ieftin, iar accizele la produsele petroliere au crescut.

Citiți și:

Propunerea ANRE ce nu este pe placul petroliștilorOportunitati