Afacerist ce a creat o piramidă financiară de miliarde de dolari, arestat de FBI

shadow
Luni, 11.03.2019 15:06   3393
Săptămâna trecută, bulgarul Konstantin Ignatov, unul dintre fondatorii OneCoin, a fost arestat pe aeroportul din Los Angeles, SUA. Schema piramidală pe care a fondat-o cu sora sa, Ruja Ignatova, s-a extins pe tot globul, inclusiv în Republica Moldova, anunță RISE Moldova.

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Justiție al SUA, investigația FBI a descoperit că marea majoritate (circa 60%) din cei afectați din această schemă sunt chinezi, iar 18% sunt utilizatori din Europa.

Citiți și:

Cine stă în spatele noii piramide financiare ce bântuie în Moldova și în regiune

Datele obținute pe parcursul anchetei arată că doar, în perioada trimestrul IV al anului 2014 și trimestrul al anului 2016, OneCoin Ltd a generat venituri din vânzări de 3,353 miliarde de euro și a obținut "profituri" de 2,232 miliarde de euro.

Advertisement

Peste un miliard de euro au fost spălați și mutați în conturi din Emiratele Arabe, SUA, Irlanda sau Georgia. 

Aceste profituri nu ar fi fost posibile fără rețelele locale ale OneCoin. Astfel RISE Moldova și RISE Project au investigat în 2018 actorii locali fraudei și au descoperit că în țara noastră printre promotorii OneCoin erau un fost secretar de stat la Ministerul Muncii, un fost șef de direcție la Ministerul Apărării, interpreți și oameni de afaceri.

Investigatorii americani spun că operațiunea OneCoin a fost gândită de la bun început ca o fraudă. Aceasta a funcționat în felul următor:

- “Membrii OneCoin”, adică cetățenii simpli, cumpărau cu sute sau mii de euro “pachete speciale” pentru care primeau moneda virtuală.
- OneCoin era marchetat drept o monedă virtuală reală, când de fapt era falsă și nu se baza pe nici o tehnologie de minat cryptomonede.
- Totul funcționa în sistem piramidal. Utilizatorii care aduceau noi membri primeau bonusuri, dar nu exista un model financiar care să genereze profit.
- Prețul ei era stabilit de către cei care controlau afacerea, adică de către bulgarii Konstantin și Ruja Ignatova, supranumită și Criptoregina.
- În momentul în care cineva dorea să-și convertească onecoin în cash, constata că nu poate să facă asta și că era captiv sistemului creat de bulgari.
- Banii investiți ajungeau în conturi controlate de criptoregină și fratele ei Konstantin.

Câți moldoveni, dornici de a se îmbogăți peste noapte, s-au lăsat convinși să investească bani grei în această pretinsă monedă virtuală nu se știe.

În prezent rețeaua este obiectul unor investigații în mai multe state ale lumii, inclusiv în Republica Moldova, unde este pornit un dosar penal pentru escrocherie.Oportunitati