Un senator american vrea divizarea giganților din sectorul IT

shadow
Marţi, 12.03.2019 07:29   1731
Un senator din Statele Unite ale Americii a dat publicității recent un plan ambițios de a pune capăt ”dominației necontrolate” a unor corporații din domeniul tehnologiilor informaționale, care împreună cu averi impresionante au acumulat o influență enormă în societate.

Elizabeth Warren a spus că urmărește divizarea giganților internet de genul Amazon, Apple, Google și Facebook, care deja se confruntă cu presiunea în ascendență din partea clasei politice înainte de alegerile prezidențiale în SUA din 2020, scrie ediția online a postului de televiziune CNN

Propunerea senatoarei vizează instituirea unor noi reguli pentru companiile preocupate de tehnologii, care câștigă cel puțin 25 de miliarde de dolari pe an, pentru a le forța să cedeze o parte din operațiuni și active unor firme noi și astfel să renunța la controlul copleșitor asupra comerțului online. Ea a mai propus revizuirea unor fuziuni și achiziții, care au fortificat pozițiile giganților internet, în special Amazon și Whole Foods, Google și DoubleClick, precum și achiziția de către Facebook a aplicațiilor Instagram și WhatsApp.

Propunerea senatoarei Elizabeth Warren, care va candida la alegerile prezidențiale din partea Partidului Democrat, cu siguranța va inflama spiritele în Silicon Valley, în mediul investitorilor, și printre oponenții reglementărilor excesive, dar va fi aplaudată de către asociațiile de consumatori, activiști ai societății civile și membri ai Congresului care consideră că aceste corporații au creat monopoluri în domeniul IT. 

”Astăzi companiile-gigante din sectorul tehnologiilor au prea multă influență – prea multă putere asupra economiei, societății și democrației.

Advertisement

Ele au trecut ca un buldozer peste principiul concurenței, au utilizat informațiile private pentru a face profit, și au înclinat terenul împotiva celorlalți. Ele au afectat întreprinderile mici și au înăbușit inovarea”, a scris Warren în justificarea propunerii, care se înscrie, de altfel, în campania pentru Casa Albă. ”Din acest motiv, în scopul promovării concurenței, administrația mea va opera modificări structurale la legislație în sectorul IT, inclusiv divizarea companiilor Amazon, Facebook și Google”, a adăugat ea. 

Impactul 

Planul senatorului va aprinde spiritele și în tabăra democrată, unde sunt și alți candidați la fel de categorici ca și Warren, dar și politicieni care au acceptat sume importante de bani pentru diverse proiecte de la companiile din Silicon Valley. De asemenea, propunerea respectivă pune în pericol modelul de business al firmelor care au ajuns să devină adevărate mașini de făcut bani. 

De exemplu, separarea operațiunilor de publicitate ale Google de funcția de căutare va diminua valoarea publicității companiei, veniturile căreia depind practic în totalitate de reclamă. De asemenea va scădea și valoarea acțiunilor Google ca rezultat al separării DoubleClick, firma pe care Google a achiziționat-o în anul 2008 și a contribuit la extinderea vastă a rețelei de publicitate a gigantului. 

În cazul companiei Amazon, aceasta nu va mai putea vinde produsele sub brandul propriu prin platforma globală online, ceea ce va rezulta în scăderea veniturilor. Divizarea companiei date va aduce satisfacție altor comercianți, care dezaprobă practica celor de la Amazon de a decide unilateral care produse pot fi evidențiate sau promovate, și care nu. 

Celor de la Apple, senatorul le-a sugerat să se despartă de AppStore, o platformă populară pentru aplicații și jocuri. 

Și Facebook va avea de suferit dacă senatoarea Elizabeth Warren va fi aleasă în calitate de președinte și va transpune în viață planurile privind giganții internet. Compania lui Mark Zuckerberg deja este investigată pentru utilizarea abuzivă a informațiilor personale ale utilizatorilor. Oportunitati