Circa 7.000 de terenuri proprietate publică a statului au ajuns la Agenția Proprietății Publice

shadow
Luni, 11.03.2019 06:51   2088
În ultima ședință Guvernul a aprobat o listă a terenurilor proprietate publică a statului ce trec în administrarea Agenției Proprietății Publice (APP). E vorba de circa 7.000 de terenuri, suprafața cărora variază de la câțiva ari la câteva sute de hectare.

Documentul prezentat de Vladimir Baldovici, directorul APP, prevede transmiterea în gestiunea APP a terenurilor din administrarea autorităților publice centrale, autorităților de stat și instituțiilor publice de stat care administrează/gestionează terenurile proprietate publică a statului.

Măsură pentru a proteja averea statului

Totodată a fost aprobată și o listă a terenurilor proprietate publică a statului, domeniul privat, care la fel va fi în administrarea Agenției Proprietății Publice.

Totuși la cererea ministrului Finanțelor Ion Chicu, terenurile aflate în gestiunea Serviciului Vamal au fost excluse din listă și nu vor trece în administrarea APP. Motivele acestei excepții nu au fost enunțate. 

Citiți și:

Top 10 denaturări de miliarde depistate de Curtea de Conturi la Primăria Chișinău 

Vladimir Baldovici, directorul APP a declarat că decizia este parte a unor măsuri luate pentru a face regulă în ceea ce se numește proprietatea statului.

În acest sens el a adus ca argument rapoartele de audit ale Curții de Conturi care anterior a constatat încălcări grave la administrarea terenurilor și imobilelor proprietate publică la nivel de stat sau de autorități locale, fapt ce a dus la situații când statul a pierdut active și venituri considerabile.

Potrivit șefului APP aceste măsuri sunt prevăzute și de Legea privind delimitarea proprietății publice și terenurile proprietate publică a statului aflate în gestiunea întreprinderilor de stat și a celor indicate în Lista unităților ale căror terenuri destinate agriculturii rămân în proprietatea statului.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Proprietari și manageri   Piața funciară   Administrația publică  

Advertisement

Oportunitati