Leonid Katz, suspectat de spălare de bani, a fost arestat în Rusia și ar putea fi extrădat Moldovei

shadow
Duminică, 10.03.2019 07:20   4489
Presupusul organizator al unor scheme de spălare de bani prin Republica Moldova, Leonid Katz (Alon Leonid), cetățean al Israelului, originar din regiunea Stavropol, a fost din nou arestat de autoritățile din Federația Rusă.

El a fost reținut de grănicerii ruși pe 3 ianuarie 2019, în aeroportul din orașul Mineralinîe Vodî din sudul Rusiei, când trecea controlul pentru îmbărcarea în avionul spre Tel Aviv, Israel.

Ar putea fi extrădat Republicii Moldova

Motivul invocat de autoritățile ruse a fost faptul că afaceristul este dat în urmărire de către autoritățile din Moldova pentru comiterea infracțiunii prevăzute în art.243 al.(3), lit.b al Codului Penal (spălare de bani în proporții deosebit de mari ce se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani).

Prin decizia judecătoriei orașului Mineralnîe Vodî, pe 5 ianuarie 2019 lui Leonid Katz ia fost aplicată pedeapsa sub formă de 40 de zile de arest pentru a fi extrădat. Ulterior la cererea avocaților și ca urmare a faptului că este grav bolnav, instanța de apel a decis că el poate sta în arest la domiciliu.

Totodată din documente rezultă că procurorii ruși au primit pe 4 ianuarie 2019 cererea autorităților din Moldova de reținere și arestare a lui Katz, dar și decizia de aplicare a arestului preventiv în privința lui în Moldova.

Pe 8 februarie 2019, judecătoria din Mineralinîe Vodî constata că solicitarea de extrădare a lui Katz trimisă de autoritățile din Moldova (pe 6 februarie 2019) nu a fost încă examinată de Procuratura Generală a Rusiei.

Advertisement

Totodată instanța a decis ca să extindă termenul de aflare sub arest la domiciliu, de la două luni și 21 de zile la șase luni de zile, până pe 2 mai 2019.

De notat că autoritățile din Rusia consideră că faptul că Leonid Katz a fost scos din baza de date a Interpolului nu constituie o piedică în calea extrădării, deoarece în cazul lui se vor aplica prevederile Convenției de la Minsk din 1993 cu privire la asistența juridică și raporturile juridice în materie civilă, familială și penală în cadrul CSI.

Amintim că la mijlocul lunii aprilie 2017, Leonid Katz, care ar fi avut afaceri conectate la oficialii de rang înalt din Republica Moldova, a fost reținut la Moscova la cererea autorităților de la Chișinău. Peste două luni de zile el reușea să scape de arest și să plece în Israel. 

Conexiunile politice ale justiției l-au scăpat de Interpol

În noiembrie 2015, CNA a inițiat o anchetă, iar instanțele au emis un mandat pentru arestarea lui Katz, acuzând omul de afaceri de organizarea unei grupări transnaționale, specializată în spălare de bani. El era suspectat că ar fi creat în acest scop câteva companii în Moldova și a fost dat și în urmărire internațională.

Autoritățile din Moldova au apelat și la Interpol, dar această organizație a refuzat să îl includă în listele criminalilor dați de căutare internațională pe motiv că "urmărirea omului de afaceri este motivată politic", iar justiția din Moldova este subordonată unui lider politic local.

De notat că Leonid Katz a negat acuzațiile CNA susținând că ar fi jertfa unei înscenări din partea unor influenți afaceriști și oficiali de stat din Moldova, care îi sunt datori cu 5 milioane de dolari, iar mandatul de arest pentru 30 de zile emis pe numele său, se bazează pe mărturiile unei persoane ce a lucrat pentru afaceristul Platon și aceasta deja de câteva ori și-a schimbat depozițiile.

Citiți și:

De ce israelianul Leonid Katz, suspectat de CNA de spălare de bani, nu mai este căutat de InterpolOportunitati