Banca Centrală Europeană va relua liniile de credite ieftine pentru bănci

shadow
Duminică, 10.03.2019 06:12   965
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat joi un nou program de împrumuturi ieftine pentru bănci, precum și menținerea ratelor de dobândă la niveluri minime istorice pentru o perioadă mai lungă de timp.

Măsurile sunt o consecință a slăbirii creșterii economice din zona euro, evoluție care a ”deraiat” planul BCE de normalizare a politicii monetare, respectiv de creștere a dobânzilor, susțin experții.

Potrivit unui comunicat BCE, începând din septembrie, instituția va relua liniile de finanțare acordate băncilor lansate în 2014 și reluate în 2016.

Va fi lansată o nouă serie de operațiuni țintite de refinanțare pe termen mai lung (OTRTL-III) trimestriale, care va începe în septembrie 2019 și se va încheia în martie 2021, fiecare dintre operațiuni având scadența la doi ani. Aceste noi operațiuni vor contribui la menținerea unor condiții favorabile de creditare bancară și a transmisiei fără sincope a politicii monetare, se arată în comunicatul BCE.

De asemenea, board-ul băncii centrale a decis să mențină dobânzile la nivelurile actuale până la sfârșitul acestui an, respectiv pe o perioadă mai îndelungată față de cea anunțată anterior (vara acestui an).

Advertisement

Decizia vine la doar trei luni după ce BCE a pus capăt programului masiv de achiziții de active (relaxare cantitativă) și a semnalat o reluare a ciclului de creștere a dobânzilor începând cu finalul acestui an.

Incertitudine crescută și înrăutățire a prognozelor economice

Reluarea programului OTRTL a fost justificată de președintele BCE Mario Draghi prin ajungerea la maturitate a unui volum semnificativ al obligațiunilor emise de bănci, nu doar prin maturitatea programelor OTRTL anterioare.

Totodată el a susținut că decizia a fost determinată de "incertitudinea crescută și înrăutățirea prognozelor economice", precum și de preferința pentru o atitudine "pro­activă" a BCE.

Conform ultimelor estimări ale Băncii Centrale Europene, creșterea reală a PIB-ului zonei euro va fi de 1,1% în 2019 și 1,6% în 2020, considerabil sub estimarea din decembrie 2018, de 1,7% în ambele perioade.

În ceea ce privește presiunile inflaționiste, noile prognoze arată o creștere anuală a prețurilor de 1,2% în 2019, față de 1,6% conform estimărilor anterioare, în timp ce prognoza pentru 2020 a fost redusă până la 1,5%, de la 1,7%.

Degradarea semnificativă a perspectivelor economice a fost subliniată și în ultima prognoză a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, din 6 martie 2019, unde revizuirea negativă a creșterii economice globale a fost determinată de "revizuirea semnificativă a perspectivelor pentru economia euro în 2019 și 2020".

Estimările OECD arată că PIB-ul zonei euro va crește cu 1% în 2019 și 1,2% în 2020, în condițiile în care prognozele anterioare, din noiembrie 2018, arătau creșteri de 1,8%, respectiv 1,6%, pe fondul unei creșteri de 0,7% a economiei Germaniei, de 1,3% a economiei Franței și a unei scăderi de 0,2% a economiei Italiei.

Citiți și:

S-a închis fabrica de bani a UE. Moneda europeană se va aprecia după aceastaOportunitati