Cum explică Banca Națională reducerea activelor oficiale de rezervă

shadow
Sâmbătă, 09.03.2019 09:14   854
Pe 28 februarie 2019, activele oficiale de rezervă au constituit aproape 2,794 miliarde de dolari, în descreștere cu 114,65 milioane dolari în comparație cu 31 ianuarie 2019, când acestea au însumat circa 2,91 miliarde de dolari.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de în special de intervențiile pe piața valutară internă sub formă de vânzări de valută - 84,8 milioane dolari.

Citiți și:

De ce scad rezervele valutare ale Republicii Moldova

Al doilea factor au fost plățile în valoare de 40,39 milioane de dolari, aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova. Au mai fost și plăți de 2,86 milioane dolari Ministerului Finanțelor.

Pe de altă parte, pe parcursul lunii februarie valoarea activelor oficiale de rezervă a fost influențată pozitiv de veniturile de la gestionarea rezervelor valutare estimate la 4,09 milioane dolari.

De asemenea s-au înregistrat intrări nete de 3,96 milioane dolari, aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate, iar aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA a adus o creștere de 3,67 milioane dolari.

Advertisement

Potrivit datelor BNM intrările nete în contul Directoratului Liniei de Credit au fost de 0,74 milioane dolari, iar intrări de credite și granturi în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova pentru proiecte investiționale au fost de doar 0,63 milioane dolari.

Menționăm că în luna ianuarie 2019, rezervele s-au diminuat cu 86,63 milioane de dolari, respectiv de la începutul acestui an acestea s-au redus cu peste 201 milioane de dolari.

O posibilă depreciere a leului

Deși rezervele rămân încă destul de mari, experții trag alarma și susțin că BNM nu va putea interveni la nesfârșit și respectiv poate începe o depreciere a leului.

"Evoluțiile date indică asupra unei posibile deprecieri importante a monedei naționale", susține expertul Viorel Gârbu într-un comentariu pentru infodebit.md.

În opinia autorului acest fenomen este definit mai exact prin sintagma ”corecție a cotațiilor monedei naționale”, care pot avea loc în perioada post-electorală, dacă tendințele din ultimele luni se vor menține și în viitor. Deocamdată leul se menține tare 

De notat că în decursul anului 2018 activele oficiale de rezervă au crescut cumulativ cu circa 192 milioane dolari, iar pe parcursul anului 2017 activele oficiale de rezervă s-au majorat cu circa 597 de milioane dolari, sau cu 27%, față de anul 2016, când acestea au crescut cu 470 milioane.Oportunitati