Americanii detestă Facebook și Guvernul

shadow
Sâmbătă, 09.03.2019 07:17   2004
Aceste entități au fost incluse în lista brandurilor cu cea mai proastă reputație în America.

Portalul informațional Axios și firma de studiere a pieței Harris Insights & Analytics (mai mult cunoscută ca Harris Poll) au făcut public un nou top al celor mai cunoscute branduri din Statele Unite ale Americii, care a demonstrat încă odată că ”a fi renumit nu înseamnă și a fi iubit”, comunică publicația online BusinessInsider

În cadrul sondajului realizat de cele două organizații, un grup de participanți a fost solicitat să numească companiile și instituțiile cu cea mai bună și cea mai proastă reputație în SUA. Un alt grup de persoane a identificat cele mai vizibile branduri în baza reputațiilor acordate de primul grup, rezultatele fiind incluse într-un clasament cu 100 de entități cuprinse între ambele extremități, se menționează în articol. 

Companiile adorate de americani

La alcătuirea clasamentului 2019 au fost analizate performanțele înregistrate după o serie de criterii, inclusiv afinitate, etică, creștere, produse/servicii, viziune, cultura corporativă. 

În fruntea clasamentului, cu o reputație ”Excelentă”, se află rețeaua de supermarkete Wegmans Food Markets, Inc.

Advertisement

(statul New York), cu 83,0 puncte la activ. Pe locul 2 s-a plasat gigantul Amazon, cu 82,1 puncte, iar pe locul 3 – producătorul de vestimentație Patagonia, cu 81.4 puncte. De reputație ”Excelentă” s-a învrednicit și compania Walt Disney (locul 5). În topul 10 găsim și așa nume cunoscute ca Samsung, Procter & Gamble, Microsoft, Sony. 

Și la mijlocul clasamentului sunt branduri cunoscute în toată lumea – IBM (tehnologii informaționale), PepsiCo (băuturi răcoritoare), JPMorgan Chase (servicii bancare), 21st Century Fox (producții cinematografice), Southwest Airlines (transport aerian), Royal Dutch Shell (extragerea petrolului și gazului natural), eBay (comerț online), Ford (industria auto), Starbucks (rețea de cafenele). Acestea s-au ales cu reputații ”Bune” sau ”Satisfăcătoare”.

Cei mai detestați

La celălalt capăt se află companii și instituții care fie și-au gestionat prost afacerile, fie au fost implicate într-o serie de scandaluri publice: McDonald’s, Twitter, Comcast, Goldman Sachs, Facebook, Philip Morris. Compania lui Mark Zuckerberg a pierdut tocmai 43 de poziții în comparație cu sondajul precedent, rezultatul fiind datorat incapacități de a contracara dezinformarea în cea mai mare rețea socială și încălcării reglementărilor privind protecția datelor personale. 

A doua cea mai dramatică cădere a fost înregistrată de compania Tesla Motors a lui Elon Musk, minus 39 de poziții, care însă s-a menținut în zona cu reputația ”Foarte bună”. 

Este curios faptul că 2 dintre organizațiile conduse de actualul președinte al SUA Donald Trump au ajuns să fie printre cele mai detestate de către americani. Trump Org., corporația controlată de familia Trump, a pierdut două poziții din anul 2018 – inclusiv din cauza refuzului liderului de la Casa Albă de a face publice rapoartele financiare pentru anii precedenți. Cealaltă organizație condusă de Trump – Guvernul SUA – a ajuns în acest clasament pentru prima oară și a ocupat ultimul loc, cu minimum de puncte (48,6). 

Harris Poll realizează acest fel de sondaje odată în jumătate de an. Oportunitati