De ce nu au fost anunțate licitațiile pentru reparația drumurilor

shadow
Miercuri, 06.03.2019 05:33   2166
Lucrările de reparație la cei 2.600 km de drum, care vor fi reabilitați în cadrul programului național „Drumuri Bune 2”, vor începe în două săptămâni, promite Guvernul.

Ultimele pregătiri pentru demararea proiectului au fost examinate la o ședință convocată de prim-ministrul Pavel Filip cu responsabilii din domeniu, potrivit unui comunicat de presă al Executivului.

Citiți și:

Cifrele rupte de realitate ale lui Plahotniuc, sau câți kilometri de drum se repară pe an în Moldova

Din comunicat însă nu este clar cum ar putea începe lucrările în condițiile în care nu a fost aprobat încă programul și nici sursa de finanțare. Or, doar după aceasta ar urma să fie anunțate licitațiile pentru efectuarea lucrărilor.

Asta doar dacă câștigătorii licitațiilor nu sunt deja selectați fără licitație, așa cum se vehiculează.

De exemplu pe pagina Administrației de Stat a Drumurilor (ASD) cele mai recente licitații sunt din octombrie 2018, respectiv lucrările nu vor putea începe în termenii anunțați de premier.

Advertisement

Totodată responasbilii ASD susțin că nu știu când ar putea fi anunțate aceste licitații și cu atât mai mult când vor începe lucrările.

În 2018, tenderele au fost anunțate în luna martie, iar lucrările au început abia în luna mai.

Programul „Drumuri Bune 2 pentru Moldova” a fost lansat la începutul lunii octombrie 2018, și prevede reparația a circa 2.600 kilometri de drum în toate raioanele țării, în anul 2019.

Termenul impus de prezentare a propunerilor privind sectoarele de drum care urmează a fi incluse în Programul „Drumuri Bune 2 pentru Moldova” în anul 2019 a fost 15 decembrie 2018, dar acestea nu erau gata nici o lună în urmă.

De notat că lucrările de reparație în cadrul programului național „Drumuri Bune pentru Moldova”, lansat în martie 2018 nu au fost finalizate în câteva unități teritoriale. E vorba de municipiul Bălți, raionul Sângerei și Fălești.

Tergiversarea lucrărilor a fost opera unei companii a statului - SA Drumuri-Bălți care deși a câștigat tenderul nu a dus la capăt lucrările, iar la finele anului 2018 a fost privatizată.

Un alt factor a fost deficitul de pietriș, care nu a permis efectuarea rapidă a tuturor lucrărilor de reparație curentă a drumurilor.

Ulterior Ministerul Economiei a anunțat că verifică repetat calitatea lucrărilor în cadrul Programului „Drumuri Bune”, după o serie de sesizări privind calitatea lucrărilor.



Oportunitati