Proprietarul uneia dintre cele mai mari companii petroliere din Moldova a fost eliberat din detenție

shadow
Marţi, 05.03.2019 07:26   3875
Igor Borș, fost administrator al rețelei de benzinării Tirex-Petrol și co-proprietar (cu Andrian Borș) al companiei Datario ce deține rețeaua Vento, a fost eliberat după 12 luni de detenție.

Potrivit anticoruptie.md, eliberarea din detenție a omului de afaceri se datorează faptului că "legislația nu permite plasarea unei persoane în arest preventiv pe un termen mai mare de un an".

Citiți și:

Percheziții de amploare la una dintre cele mai mari companii petroliere

Totodată Victor Munteanu, avocatul lui Igor Borș, a comunicat că procurorii au finalizat urmărirea penală și au transmis dosarul în judecată. Ședința preliminară a fost programată pentru sfârșitul lunii martie 2019. Apărătorul a precizat că clientul său pledează nevinovat și că cele întâmplate ar fi un atac raider pus la cale de „oameni foarte serioși”.

„La 1 martie 2018, Borș a procurat 40% din acțiunile SRL Datario, care deține rețeaua de benzinării Vento, iar la 3 martie a fost reținut.

Advertisement

Igor Borș a fost director la Tirex-Petrol timp de 17 ani și a avut o reputație ireproșabilă. Acționarul majoritar Tirex-Petrol, compania elvețiană Mabanaft-Moldova GmbH, nu are pretenții față de el”, a declarat anterior Victor Munteanu.

Suspectat de participare la acțiuni de spălare a banilor

Igor Borș a fost reținut pe 3 martie 2018, împreună cu alți șase presupuși complici. O persoană așa-și nu a fost de găsit, ea fiind fugară.

"Unul dintre învinuiți, deținând cota de participare de 60% în cadrul unei firme, specializate în distribuția combustibilului, de comun cu alți șapte complici, folosindu-se de situația de serviciu, concomitent, având calitate de director al altui agent economic, cu același gen de activitate și utilizând resursele financiare și administrative ale întreprinderii pe care o gestiona, acționând concertat prin intermediul persoanelor interpuse, a convertit și a transferat bunurile de la un agent economic la altul, de facto, participând la asociere prin acordarea de asistență și ajutor în vederea comiterii acțiunilor de spălare de bani", se arată în comunicatul Procuraturii.

Procurorii Anticorupție susțineau atunci că au stabilit că persoanele implicate, în perioada anilor 2012 - prezent, urmăreau scopul obținerii controlului și în unele cazuri dobândirea proprietății asupra stațiilor PECO ce aparțineau unei întreprinderi mixte cu capital străin. În plus menționau că deși pentru doi ani consecutiv firma unuia dintre bănuiți a declarat venituri de peste 940 milioane lei, valoarea impozitelor achitate la buget, au constituit puțin peste 7 milioane lei adică doar 0,7%.

Menționăm că firma Datario SRL deține o rețea de peste 60 de benzinării și este a șasea ca mărime companie de pe piața produselor petroliere după cifra de afaceri. Ea are în prezent doi asociați - Igor Borș cu 40% și Andrian Borș - cu 60%.

Cât despre Tirex-Petrol, apoi aceasta a fost preluată recent de Estcon Construct SRL, o mică firmă de construcții, care are și activități pe piața petrolieră.

Citiți și: 

Una dintre cele mai mari companii petroliere din Moldova este de vânzareOportunitati