Câteva milioane în loc de miliarde! Care sunt rezultatele așa-zisei amnistii fiscale

shadow
Marţi, 23.04.2019 06:09   14130
Așa-zisa amnistie fiscală s-a finalizat deja de aproape două luni, dar autoritățile nu se grăbesc să raporteze despre rezultate. Datele Fiscului și ale Ministerului Finanțelor arată că acestea nu sunt deloc spectaculoase. Ba chiar infime, în comparație cu sumele vehiculate de unii experți și politicieni.

Astfel în ianuarie-februarie 2019, adică până la expirarea termenului limită, veniturile bugetului de stat din taxa de la declararea voluntară a mijloacelor bănești au fost de doar 874.100 de lei. La acestea putem plusa suma de 26.400 lei încasată din aceeași taxă pe parcursul anului trecut. În martie deja nu au mai fost venituri din această taxă.

Câteva milioane în loc de miliarde

În consecință, din declararea voluntară a banilor la bugetul de stat s-au încasat în total ceva mai mult de 900.000 de lei. O asemenea taxă ar rezulta din declararea voluntară doar a unor sume de doar 15 milioane de lei. 

Alte 69.600 de lei au fost încasate din taxa de declarare voluntară a tranzacțiilor de vânzare-cumpărare a bunurilor imobiliare/mijloacelor de transport.

Datele Serviciului Fiscal de Stat privind taxele încasate de pe urma declarării voluntare a banilor și bunurilor, primul trimestru 2019 

Circa 30.000 de lei au provenit din taxa de la declararea voluntară a tranzacțiilor de vânzare-cumpărare a cotelor-părți din întreprinderi, iar 93.600 lei - din taxa de declarare voluntara a diferențelor pozitive rezultate din reevaluarea bunurilor imobiliare/mijloacelor de transport.

În total potrivit datelor Fiscului s-au acumulat aproximativ 1,1 milioane de lei. Nici vorbă de legalizarea a miliarde de lei, cum se vehicula și se mai vehiculează în rândul unor experți și ale unor autorități.

Citiți și:

Expert-Grup: Costurile relaxării fiscale se vor ridica la 2,4 miliarde lei

Am încercat să aflăm de la autorități numărul persoanelor care s-au folosit de oportunitatea de a declara voluntar bunurile și banii, dar am primit refuz motivat.

"Din păcate, suntem constrânși de prevederile art.16 alin.(9) din Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală nr.180/2018 de a prezenta informații la subiectul în cauză.

Advertisement

Utilizăm expresia „din păcate” pentru că în cazul posibilității prezentării acestora toate speculațiile a zeci și sute de experți naționali și internaționali se demonstrau a fi nule. Valoarea totală declarată se cifrează la câteva milioane de lei", susține Ministerul Finanțelor într-un răspuns pentru Mold-street.com.

Suma anulată - 194 milioane lei

Nici în domeniul stimulării fiscale, măsură ce prevedea anularea majorărilor de întârziere și a amenzilor neachitate la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat și fondul asigurării obligatorii de asistență medicală, inclusiv cele incluse în evidența specială, rezultatele nu par a fi impresionante.

"Din informațiile pasibile a fi prezentate la moment comunicăm că suma total anulată a fost de 194 milioane lei, dintre care 6,7 milioane lei sunt majorările de întârziere și amenzi a FAOAM, iar 187,4 milioane lei sunt cele legate de Bugetul de Stat", precizează Ministerul Finanțelor în răspuns.

Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală a fost adoptată pe 27 iulie 2018 și a intrat în vigoare pe 17 august. 

Supranumită „Legea amnistiei fiscale”, aceasta prevede posibilitatea declarării acelor bunuri și surse financiare care nu au fost declarate și, respectiv, impozitate anterior, astfel fiind posibilă legalizarea acestora.

Adoptarea acestei legi a fost criticată dur atât de societatea civilă, cât și de structurile financiare internaționale precum FMI, Banca Mondială, de ambasada SUA și de reprezentanța Uniunii Europene în Moldova.

Citiți și:

Ce a scris expertul străin despre legea ce va permite legalizarea capitalului

În plus s-a constatat că Moneyval (Comitetul de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului) al Consiliului Europei nu a expertizat proiectul. Consiliul Europei a fost nevoit să emită un comunicat, în care își exprimă îngrijorarea în legătură cu informația falsă lansată de unele instituții de presă din Moldova privind o presupusă expertiză a legii de către Moneyval.

Ulterior ca urmare a presiunii din partea structurilor internaționale și opoziției interne, guvernarea a operat o serie de ajustări la legislația cu pricina, iar procesul de declarare voluntară s-a început mult mai târziu. A fost prelungit și termenul limită pentru declararea voluntară a banilor și bunurilor.

Cât despre rezultatele acestei operațiuni, apoi e greu de spus de ce acestea sunt sub așteptările autorităților și departe de prognozele alarmante ale unor experți și politicieni care susțineau și mai susțin că legea privind amnistia fiscală este un mijloc pentru legalizarea miliardelor furate din sistemul bancar al Republicii Moldova, precum și deschiderea unor căi pentru spălarea banilor murdari.

Anterior autoritățile au declarat pentru mass media că amnistia fiscală va aduce bugetului Republicii Moldova sute de milioane de lei, deși mulți experți au avertizat că este vorba despre o favoare făcută afaceriștilor apropiați puterii, iar partenerii externi au criticat aspru măsura dată. 

Citiți și:

Ambasada SUA despre reforma fiscală: Infractorii ar trebui pedepsiți, nu răsplătiți

Studiu: Beneficiarii amnistiei fiscale ar putea fi aceleași persoane ca și în 2007

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.Oportunitati