De 40 de ori mai scumpă! Prima de asigurare obligatorie pentru obiective periculoase

shadow
Vineri, 01.03.2019 05:58   3016
Ca urmare a unor modificări în legislație, votate de Parlament la finele anului trecut, a fost majorată semnificativ mărimea sumei asigurării de răspundere pentru obiectivele industrial periculoase.

Modificările adoptate la finele lunii noiembrie 2018, la inițiativa deputatului democrat Corneliu Dudnic au surprins nu doar pe întreprinderile și instituțiile ce deține astfel de obiective, dar și pe asiguratori și specialiști.

Citiți și:

Dudnic reformatorul: De ce amnistia fiscală va continua și după alegeri

Or, pe lângă creșterea de circa 30-40 de ori a sumei asigurării, sunt prevăzute și sancțiuni mai dure pentru lipsa contractului de asigurare.

Aceeași sumă de asigurare și pentru moară și pentru benzinărie

Ce s-a întâmplat de fapt. Potrivit modificărilor la Legea 116/2012 cu privire la securitatea obiectelor industrial periculoase, proprietarii acestora sunt obligați "să dețină și să asigure valabilitatea neîntreruptă a contractului de asigurare obligatorie de răspundere pentru prejudiciile cauzate în procesul de exploatare a obiectului industrial periculos și să prezinte organului de control și supraveghere tehnică de stat în domeniul securității industriale polița de asigurare respectivă valabilă”.

Totodată deputații au decis că mărimea sumei asigurării de răspundere pentru eventualele prejudicii se stabilește după cum urmează:

  • a) pentru obiectele industriale periculoase din categoria I de pericol – 100 de milioane de lei;
  • b) pentru obiectele industriale periculoase din categoria a II-a de pericol – 50 de milioane de lei;
  • c) pentru obiectele industriale periculoase din categoria a III-a de pericol – 20 de milioane de lei;
  • d) pentru obiectele industriale periculoase din categoria a IV-a de pericol – 5 milioane de lei.

Advertisement

În prima categorie intră doar terminalele navale și feroviare de hidrocarburi gazoase lichefiate și gaze comprimate.

Categoria II acoperă însă domenii foarte largi: de la rețele de benzinării și conducte de gaze, la mori, elevatoare, oloinițe, depozite de păstrare a făinii fără ambalaj, secții de colectare a produselor cerealiere, de producere a crupelor sau secții de uscare și ambalare a zahărului etc.

Astfel dacă o companie petrolieră și-a asigurat toată rețeaua de circa 80 de benzinării pentru un eventual prejudiciu de 50 milioane lei, achitând o primă de exemplu de circa 250.000 de lei (suma este una ipotetică n.r.), apoi aceeași suma ar urmă să o achite și firma ce deține o singură benzinărie.

La fel și în cazul unei mori de la țară, care macină grâu sau porumb: conform  legii mărimea sumei asigurării de răspundere este de 50 de milioane de lei.

În categoria III intră recipiente care funcționează sub presiune, macarale, ascensoare, escalatoare, conducte cu abur etc. Lista integrală o puteți găsi aici:

Guvernul și CNPF obligate să ajusteze normele

Nici-un specialist din asigurări sau de la Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) nu a putut să ne spună cum s-a stabilit mărimea sumei asigurării de răspundere pentru obiective atât de diferite.

Citiți și:

Profitul companiilor de asigurări din Moldova a scăzut abrupt 

Viorel Miron, membru al Consiliului de Administrație al CNPF și responsabil pentru sectorul asigurărilor a refuzat să ofere un comentariu susținând că aceste propuneri nu au venit de la Comisie.

Totodată el a dat asigurări că specialiștii CNPF pregătesc și modificări la actele normative din sector.

Pe de altă parte legea spune clar că "Guvernul și Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), în termen de 2 luni de la data publicării legii în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, își vor aduce actele normative în concordanță cu prezenta lege și vor prezenta Parlamentului, în termen de 3 luni de la data publicării acesteia, propuneri pentru aducerea legislației în vigoare în concordanță cu prezenta lege".

Au trecut deja mai mult de două luni, iar Guvernul și CNPF nu au executat prevederea legii.

Nici reprezentanții companiilor de asigurări și nici actuarii nu au putut să ne comenteze aceste inovații, ei spunând că au aflat abia recent despre noile prevederi. 

Unii oameni de afaceri s-au arătat surprinși și stupefiați de aceste inovații, susținând că nimeni nu i-a informat despre aceste schimbări care au impact semnificativ asupra activității lor.

Despăgubire de un milion de lei în caz de deces

Potrivit noii legi, odată cu scumpirea primelor s-a majorat semnificativ și valoarea maximă a despăgubirilor ce pot fi plătite pentru prejudicii cauzate în procesul de exploatare a obiectivelor industrial pericuoase dar și în cazul vătămărilor corporale sau decesului.

Astfel se prevede o despăgubire de 250.000 de lei pentru fiecare persoană păgubită – la avarierea sau distrugerea de bunuri, sau în caz de vătămări corporale.

Despăgubirea în caz de deces a fost stabilită la un milion de lei pentru fiecare persoană păgubită, dar nu mai mult de 5 milioane de lei, indiferent de numărul persoanelor păgubite într-un accident.

Totodata, amenzile pentru administratorii acestor întreprinderi au crescut până la 20.000 de lei, iar pentru companii ajunge la 35.000 de lei.

Impactul acestor modificări (care ar putea fi necesare în contextul riscurilor mari de accidente, avarii, explozii ce pun în pericol viața oamenilor) nu a fost evaluat însă.Oportunitati