Guvernul Republicii Moldova a rămas fără consilierii UE

shadow
Luni, 04.03.2019 07:31   2920
De la începutul acestui an autoritățile din Republica Moldova au rămas fără consiliere la nivel înalt din partea Uniunii Europene. Motivul este faptul că s-a finalizat misiunea celor 25 de înalţi consilieri ai UE.

Trei ani în urmă, în ianuarie 2016, era lansată Misiunea Înalților Consilieri UE, proiect finanțat de către UE cu o perioadă de implementare de trei ani, până în decembrie 2018.

Suport în agenda de reforme

Obiectivul său principal a fost de a acorda suport Guvernului Republicii Moldova în implementarea agendei sale de reforme, în speţă asistență în consolidarea capacităților necesare pentru implementarea Acordului de Asociere, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC), precum și de a asigura o serie de acțiuni post-liberalizare a regimului de vize.

Citiţi şi:

Manipulare electorală antieuropeană la nivel de Guvern, sau pentru ce ne dă bani UE

Misiunea Înalţilor Consilieri UE era formată din 25 consilieri (ulterior au rămas 23), de serviciile cărora a beneficiat Oficiul Prim-ministrului, Parlamentul, Cancelaria de Stat, Ministerul Economiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educaţiei, Ministerul Justiţiei, Consiliul Suprem de Securitate, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii, Ministerul Dezvoltării Regionale, Vama, CNA, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale și Familiei, Ministerul Finanțelor, Agenţia Naţională pentru Siguranța Alimentelor, Ministerul Mediului.

„O atenţie specială se acordă acelor sectoare care sunt cele mai relevante pentru priorităţile actuale ale cooperării UE-Moldova și care vor contribui la aducerea unor beneficii tangibile cetățenilor Republicii Moldova.

Aceste priorităţi au fost evidenţiate în Concluziile Consiliului din februarie 2018 privind Republica Moldova și includ în special punerea în aplicare a reformei justiției, lupta împotriva corupției, urmărirea penală a fraudelor bancare într-un mod cuprinzător și imparțial și reforme menite să sprijine dezvoltarea economică și acordul comercial între Moldova și Uniunea Europeană”, se arată într-un răspuns oferit pentru pentru Mold-street.com de Delegaţia UE în Republica Moldova.

Advertisement

Potrivit Delegaţiei UE, misiunea Înalţilor Consilieri ai Uniunii Europene 2016-2018, "bazându-se pe expertiza valoroasă a statelor membre ale UE, a fost un instrument-cheie pentru a ajuta Republica Moldova să implementeze reforme legate de aceste priorităţi".

Când vom avea o nouă misiune depinde de Guvern

După ce proiectul s-a finalizat, autorităţile au rămas fără această asistenţă. Despre importanţa acestor consilieri vorbeşte şi faptul că în lipsa lor au apărut anumite întârzieri şi blocaje în implementarea agendei de reforme.

În unele sectoare sensibile, consilierii chiar şi-au continuat munca. Astfel deja au fost desemnaţi doi consilieri de nivel înalt ai UE în cadrul misiunii 2019-2021 - unul a fost atașat la Banca Naţională, autoritate independentă, pentru a lucra în domeniul serviciilor financiare, iar cel de-al doilea a fost atașat la Unitatea de Investigaţii Financiare pentru a lucra în domeniul combaterii spălării banilor și recuperării activelor infracţionale.

„Acești consilieri de nivel înalt vor ajuta, în special, autoritățile în domenii cu prioritate sporită de combatere a spălării banilor și vor oferi suport în continuare în stabilizarea sectorului bancar, în bună coordonare cu acordul dintre FMI și Republica Moldova. Desemnarea viitorilor consilieri de nivel înalt ai UE va fi agreată cu următorul Guvern pentru a-i oferi suport în implementarea reformelor-cheie incluse în agenda UE-Moldova”, mai susţine Delegaţia UE.

Anterior s-a vorbit despre faptul că din martie 2019 urma să fie lansat o nouă Misiune a Înalţilor Consilieri ai Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

Cum se implementează Acordul de Asociere

Mai adăugăm că potrivit unui raport al Ministerului Afacerilor Externe Planul Naţional de Acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere pentru anii 2017-2019 (PNAAA) în anul 2018 a fost implementat în proporţie de 64,88%.

"Analiza ratei de transpunere în legislaţia naţională a actelor UE în baza angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere, relevă că în conformitate cu evaluarea instituţiilor vizate din numărul total de acte UE au fost transpuse integral 40,83%, transpuse parţial 11,89% şi rămân încă a fi transpuse 47,28%", se arată în raportul Ministerului.

Raportul se referă la acţiunile cele mai importante planificate pentru perioada respectivă, inclusiv restanţele înregistrate.

Citiţi şi:

Fără usturoi moldovenesc. Cum firmele din Moldova valorifică cotele de export pe piața UEOportunitati