Premierul Marii Britanii vrea amânarea Brexit

shadow
Joi, 28.02.2019 06:04   1258

Premierul Marii Britanii, Theresa May, va propune amânarea pentru scurt timp a ieșirii țării din Uniunea Europeană în cazul în care Camera Comunelor nu va opta pentru aprobarea Acordului sau pentru producerea Brexit fără acord, adaugând că firmele sunt cu totul nepregătite pentru un Brexit dur.

Efectul acestui anunț a fost simțit imediat, constată Financial Times. Lira sterlină a crescut cu 1,2% fata de dolar, ajungând la 1,3254 USD - un record al ultimelor cinci luni - și de aproape doi ani fata de euro, la 1,164 de euro, pe masură ce piețele și-au exprimat satisfacția că s-ar putea astfel evita o ieșire haotică din UE.

Decizia premierului britanic a venit în momentul în care Guvernul a publicat o evaluare confidențială a impactului economic al unui Brexit fără acord, avertizând că prețurile la produsele alimentare ar putea crește.

Potrivit raportului, circa o treime din proiectele guvernamentale importante ar risca să rămână în aer și că doar 40.000 de companii din cele 240.000 au aplicat pentru obținerea documentelor vamale necesare în cazul în care Brexitul ar avea loc.

Advertisement

Theresa May a precizat că va propune un nou vot parlamentar pe tema Acordului Brexit până pe 12 martie. Dacă textul va fi respins din nou, pe 13 martie va adresa Camerei Comunelor întrebarea dacă preferă ieșirea Marii Britanii din UE fără niciun acord.

Dacă deputații nu acceptă nici această opțiune, Theresa May va propune pe 14 martie prelungirea "limitată, pentru scurt timp, a negocierilor" cu Bruxellesul efectuate în virtutea Articolului 50 al Tratatului european

Dna May a spus că prelungirea nu se poate extinde după sfârșitul lunii iunie și că "ar fi cu siguranță o opțiune unică".

Pe de altă parte, parlamentarul conservator Jacob Rees-Mogg, un susținător marcant al Brexit, a declarat că grupul său va continua să voteze împotriva acordului, dacă acesta nu va conține garanții suficiente și legale în privința graniței irlandeze.

Mediul de afaceri au salutat schimbarea, și au cerut asigurari că Marea Britanie va evita un Brexit fără acord. "În această etapă a jocului, extinderea acordului, pare a fi singura modalitate de a încerca obținerea unui nou acord de ieșire”, a spus Edwin Morgan, director interimar al unei asociații de business. Dar a adăugat: "Nimeni nu se uită la această extindere cu mare entuziasm".Oportunitati