Afacerea cu aripioare KFC a șefului de la Pro TV și a unui fost ministru merge ca pe roate

shadow
Miercuri, 27.02.2019 05:21   6694
Vânzările Sphera, francizorul lanțului de restaurante americane Kentucky Fried Chicken (KFC) în Republica Moldova, au crescut cu 15% în 2018, potrivit raportului Sphera Franchise Group (Sphera) din România.

Astfel Sphera a raportat pentru afacerile din România, Republica Moldova și Italia, vânzări consolidate de 771 de milioane de lei românești pentru anul trecut, o creștere de 24,6% față de vânzările pro-forma de anul anterior.

În Republica Moldova valoarea vânzărilor a constituit 9,76 milioane lei românești (peste 40 milioane de lei moldovenești), fiind în creștere cu 15% față de anul 2017 (8,49 milioane RON).

De notat că filiala din Republica Moldova, (US Food Network SRL) a fost înființată în anul 2008, iar Sphera Franchise Group din România deține în ea o cotă de 80%, avându-i ca parteneri pe Dorin Recean (fostul ministru de interne) și Traian-Cătălin Giosan, managerul de la Pro TV Moldova cu cote egale de câte 10%.

Advertisement

Potrivit raportului Sphera, principalii factori ai creșterii au fost vânzărilor mai mari din restaurantele KFC, cu 21,5% de la un an la altul, care au contribuit cu 16,8 puncte procentuale (p.p.) la rata de creștere a vânzărilor pro forma, respectiv avansul de 9,5% al vânzărilor din restaurantele Pizza Hut comparativ cu anul anterior, care au contribuit cu 1,7 p.p. la rata de creștere a vânzărilor pro forma, precum și KFC Italia, cu o contribuție de 4,2 p.p la creșterea vânzărilor.

Profitul operațional în restaurante s-a majorat cu 4,5% față de anul precedent, atingând 103,2 milioane de lei RON, EBITDA normalizată a crescut cu 4,5%, până la 72,4 milioane lei, iar profitul net a sporit cu 4,5%, până la 34 milioane lei RON.

Anul trecut Sphera a deschis 25 de restaurante noi, dintre care 16 sunt unități KFC în România și Italia, în timp ce Taco Bell a ajuns la un număr mai mult decât dublu, cu 3 unități deschise în timpul anului și ajungând la un total de 5.

Deocamdată sunt doar două restaurante KFC în Republica Moldova, ambele în Chișinău.

 Oportunitati