Democrații și Partidul Șor au avut cele mai mari bugete electorale

shadow
Luni, 25.02.2019 07:28   2690
În campania electorală pentru alegerile parlamentare din acest an cele 15 partide politice și blocuri electorale au cheltuit circa 63 milioane lei, din care 80% a revenit Partidului Democrat și Partidului Şor, arată rapoartele financiare depuse la Comisia Electorală Centrală (CEC).

Comparativ cu bugetele alocate (circa 117 milioane lei) pentru campania pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, cheltuielile raportate sunt cu circa 46% mai mici.

PDM și ŞOR, au avut cele mai mari bugete

Dacă mai ținem cont de inflație și de deprecierea leului, apoi în actuala campanie s-au cheltuit de două ori și ceva mai puțin bani.

Citiți și:

Câteva cifre despre alegerile din 24 februarie 2019

Este adevărat că dacă sunt luate în calcul și bugetele candidaților independenți pe circumscripțiile uninominale, apoi cheltuielile sunt mai mari, dar totuși nu se apropie de nivelul de acum patru ani.

Lider detațat este PDM care a raportat cheltuieli de 30,3 milioane lei, sau circa 48% din toate costurile raportate de partidele înscrise în campania electorală. La toate acestea am putea lua în calcul și resursele administrative, dar și veniturile și cheltuielile neraportate.

Advertisement

Urmează Partidul lui Ilan Şor cu un buget de 19,86 milioane lei, sau circa 32% din toate cheltuielile concurenților electorali.

La distanță mare se află Partidul Socialiștilor cu un buget de 5,5 milioane lei, care este de aproape șase ori mai mic decât al democraților și de 3,5 ori, decât al "șoriștilor".

Pe locul patru se află Partidul Nostru - cu un buget de 3,2 milioane lei, de 10 ori mai puțin decât democrații. 

Blocul ACUM a avut cheltuieli de doar 1,9 milioane lei, de 10 ori mai puțin decât Partidul Şor și de 16 ori mai puțin decât democrații.

Comuniștii au cheltuit doar 1,1 milioane lei, deși aveau la startul campaniei un sold de 36,5 milioane lei pe conturile partidului. În acest caz alocațiile mici pentru campanie s-au reflectat în cel mai prost rezultat obținut de PCRM în campaniile electorale pentru parlamentare din 1998 și până în prezent. În consecință ei nu mai acced în Parlament.

Partidul Liberal a cheltuit o sumă de 724.000 de lei și la fel nu a acces în Parlament.

Restul partidelor au raportat cheltuieli mai mici de 100.000 de lei. Asta în timp ce unii candidați independenți au avut bugete mult mai mari. De exemplu Valeriu Ghilețchi a raportat peste 220.000 de lei, Oleg Bînzar - aproape 120.000 de lei etc.

Cine accede în Parlament

Mai adăugăm că potrivit rezultatelor preliminare (după verificarea a 97,7% din procese verbale), în urma alegerilor parlamentare de duminică, 24 februarie, Partidul Socialiștilor este lider în circumscripția națională, cu 31,36% din voturi, urmat de blocul ACUM cu 26,15%, Partidul Democrat cu 24,02% și Partidul Șor cu 8,46%.

În circumscripțiile uninominale, conduce Partidul Democrat care este pe cale să obțină 22 de mandate, urmat de Partidul Socialiștilor cu 12 mandate, blocul ACUM cu 11 mandate și Partidul Șor cu două mandate, altele patru revenind candidaților independenți, inclusiv doi aleși în regiunea transnistreană.

Dacă nu se produc schimbări majore, alegerile sunt câștigate de Partidul Democrat de guvernământ cu un total de 34 de mandate. Urmează PSRM cu 31, ACUM cu 24, Partidul Șor cu șapte și patru deputați independenți.Oportunitati