Rezervele valutare în scădere abruptă. Au ajuns a fi mai mici decât un an în urmă

shadow
Sâmbătă, 23.02.2019 11:09   3799
Tendința de scădere a activelor oficiale de rezervă ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) continuă și a devenit tot mai pronunțată în ultimele săptămâni.

Astfel dacă în luna ianuarie 2019, rezervele s-au diminuat cu 86,63 milioane de dolari, apoi în primele două săptămâni ale lunii februarie s-au redus cu încă 81 de milioane de dolari.

Cu viteză dublă

Se poate de constatat că în februarie, viteza cu care se reduc rezervele valutare a crescut de două ori și ceva, comparativ cu luna ianuarie.

În consecință pe 15 februarie, activele oficiale de rezervă ale BNM constituiau mai puțin de 2,83 miliarde de dolari, minimul ultimelor 13 luni.

Totodată acestea sunt cu peste 220 milioane de dolari, mai mici decât nivelul maximum înregistrat pe 9 noiembrie 2018, când constituiau circa 3,05 miliarde de dolari.

Citiți și:

De ce scad rezervele valutare ale Republicii Moldova

Reducerea rezervelor se datorează în special intervențiilor BNM pe piața valutară, pentru a acoperi cererea mare de valută din partea companiilor sau băncilor, în condițiile în care oferta de valută din partea persoanelor fizice s-a diminuat brusc.

Advertisement

De exemplu în luna ianuarie 2019, cererea de valută din partea persoanelor juridice a fost acoperită cu ofertă din partea persoanelor fizice doar în proporție de 61%, în timp ce în decembrie 2018 a fost de 73,4%, în noiembrie 2018 – 95%, iar pe întreg anul 2018 a fost mai mare de 100%.

O posibilă depreciere a leului

Deși rezervele rămân încă destul de mari, experții trag alarma și susțin că BNM nu va putea interveni la nesfârșit și respectiv va începe o depreciere a leului.

"Evoluțiile date indică asupra unei posibile deprecieri importante a monedei naționale", susține expertul Viorel Gârbu într-un comentariu pentru infodebit.md.

În opinia autorului acest fenomen este definit mai exact prin sintagma ”corecție a cotațiilor monedei naționale”, care pot avea loc în perioada post-electorală, dacă tendințele din ultimele luni se vor menține și în viitor.

De notat că în decursul anului 2018 activele oficiale de rezervă au crescut cumulativ cu circa 192 milioane dolari, iar pe parcursul anului 2017 activele oficiale de rezervă s-au majorat cu circa 597 de milioane dolari, sau cu 27%, față de anul 2016, când acestea au crescut cu 470 milioane.



Oportunitati