Agricultorii trag alarma! Din 38 de fabrici de procesare a fructelor au mai rămas 6

shadow
Vineri, 22.02.2019 15:25   2059
Principalele probleme cu care se confruntă pomicultorii din țara noastră sunt accesul la sursele de finanțare ieftine, proiectele de sprijin pentru tinerii pomicultori, accesul la credite, dar și accesul pe piețe de desfacere sau a unor întreprinderi de prelucrare, susțin oficialii de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).

"Anul 2018 a arătat că în cazul sporirii cantității de mere.... nu avem suficientă piață de desfacere. În momentul când avem o supraproducție, piețe adiționale de desfacere iarăși lipsesc. Şi varietatea de soiuri de mere trebuie să fie adaptată la piețele de desfacere spre care ne orientăm", a declarat Iurie Ușurelu, secretar general de stat al MADRM, în cadrul Adunării Generale a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe - Moldova Fruct.

Din 38 de fabrici au mai rămas 6

Totodată el a menționat și faptul că în ultimii ani industria de procesare a fructelor a fost neglijată și acum nu există sificiente capacități pentru a procesa recolat.

Citiți și:

AIPA nu a plătit încă toate datoriile la subvențiile pentru anul 2018 

"De la 38 de fabrici de procesare pe care le-am avut în anul 1989 am ajuns la doar șase. Procesarea producției agricole rămâne a fi o problemă majoră pentru țara noastră”, s-a jeluit oficialul.

Advertisement

Pe de altă parte Vitalie Gorincioi, președintele Asociației Moldova Fruct, a menționat problemele ce țin de accesul la surse de finanțare ieftine. 

Agricultorii tineri nu au acces la credite ieftine

„Tinerii care doresc să organizeze un business agricol, din lipsa de finanțe pentru inițierea afacerii, de cele mai multe ori renunță. Chiar dacă AIPA a venit cu un program de acordare a subvențiilor în avans pentru tinerii și femeile fermieri care doresc să inițieze o afacere, sumele oferite sunt insuficiente pentru a organiza o investiție", a susținut președintele Asociației Moldova Fruct.

Potrivit lui Gorincioi, creditele, care sunt destul de dificil de accesat prin intermediul băncilor, reprezintă o altă problemă cu care se confruntă pomicultorii.

"Pentru dezvoltarea pomiculturii avem nevoie de investiții destul de mari. Atunci când există investiții, evident sunt create noi locuri de muncă, putem asigura muncitorii cu salarii decente. Considerăm că, la moment trebuie să fie majorat plafonul de subvenționare oferit pentru infrastructura de post-recoltare. În acest context, subliniez că avem nevoie de investiții pentru modernizarea acestei ramuri, deoarece depozitele, frigiderele care au fost construite cu 10-15 ani în urmă trebuie modernizate. La moment există metode noi de păstrare, mai eficiente, econome din punct de vedere a cheltuielilor”, a remarcat Vitalie Gorincioi.

În cadrul reuniunii s-a discutat despre obiectivele anului 2019 și activitățile prioritare în vederea realizării obiectivelor. Drept obiectiv important al Asociației este să devină un lider astfel ca să poată sprijini producătorii în dezvoltarea procesului de producție și de comerț, a precizat Iurie Fală, directorul executiv al Moldova Fruct.

Totodată el a susținut că la dezvoltarea agriculturii nu numai statul trebuie să-și aducă aportul. "Și producătorii trebuie să-și ajusteze practicile de producere la standardele internaționale, astfel ca să poată să fie competitivi pe piață”, a adăugat Iurie Fală. 

Asociația Moldova Fruct are în componența sa 170 de producători și exportatori de fructe din toate raioanele țării, inclusiv din stânga Nistrului.Oportunitati