Miliardele din Laundromat ar fi ajuns și la Plahotniuc

shadow
Vineri, 22.02.2019 09:21   4124
Departamentul anchetă penală din cadrul Ministerului de Interne din Rusia anunță că în schema de spălare de bani supranumită Laundromatul rusesc, alături de afaceristul Veaceslav Platon este implicat și liderul PDM Vladimir Plahotniuc. Potrivit unor surse anunțul are conotații politice în condițiile actuale.

"În cursul anchetei preliminare, s-a stabilit că cetățeni ai Rusiei și Moldovei au creat o grupare criminală internațională pentru a efectua tranzacții valutare ilegale la scară largă. Organizatorii activităților ilegale au fost cunoscuții politicieni și oameni de afaceri moldoveni cu cetățenia Rusiei, Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne, Irina Volk.

Citiți și:

FSB-ul rusesc ar putea sta în spatele schemei de spălare a miliardelor prin băncile moldovenești

Potrivit acesteia pe parcursul anilor 2013-2014, membrii grupării criminale, sub pretextul unor datorii fictive și documente falsificate, au transferat bani în valută străină din băncile rusești „Zapadnîi” și „Ruskii Zemelinii” în conturi create la Moldindconbank prin operațiuni valutare ilegale.

Advertisement

"În total, peste 37 de miliarde de ruble (mai mult de un miliard de dolari la cursul de atunci, n.r.) au fost retrase din Federația Rusă”, a precizat reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată în cadrul anchetei, încă pe 8 februarie 2019, a fost reținut deja un cetățean rus Alexandr Korkin, numele căruia coincide cu cel al afaceristului Korkin, care în 2012-2013 a figurat și ca beneficiar final a 26,75% din acțiunile Victoriabank, vândute la finele anului 2011 de către Vladimir Plahotniuc lui Veaceslav Platon.

Surse din cadrul autorităților ce se ocupă de ancheta pe cazul Laundromat s-au arătat contrariate de informațiile difuzate de Ministerul de Interne de la Moscova și nu exclud că acestea ar avea o conotație politică în condițiile actuale.

Aminitim că în anii 2010-2014 organizații criminale și politicienii corupți din Rusia au transferat 20 miliarde de dolari din fonduri murdare printr-un sistem complex de „spălătorie”, format din zeci de companii off-shore, bănci, credite false și agenți proxy. Ulterior, procesul era „legalizat” de către judecători din Republica Moldova, iar banii spălați erau răspândiți în întreaga Europă.

Unul dintre cei implicați în această schemă ar fi fost afaceristul Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani închisoare, iar banca din Moldova folosită în schemă era Moldindconbank.

Citiți și:

Prin conturile ei au trecut circa 211 miliarde de leiOportunitati