Circa 50 milioane de euro din Laundromat găsiți în active și imobile din Germania

shadow
Joi, 21.02.2019 14:15   1918
Autoritățile germane au anunțat că au confiscat proprietăți în valoare de 40 de milioane de euro și 6,7 milioane de euro în numerar într-o anchetă legată de o Laundromatul rusesc, prin intermediul căruia s-au spălat cel puțin 22 de miliarde de dolari, inclusiv prin implicarea Moldindconbank din Republica Moldova.

Anchetatorii federali și procurorii de la München au anunțat miercuri, într-o declarație, că sechestrările de proprietăți din sudul și centrul Germaniei au venit după trei ani de investigare a trei persoane, ale căror identități nu au fost făcute publice.

Citiți și:

FSB-ul rusesc ar putea sta în spatele schemei de spălare a miliardelor prin băncile moldovenești

Potrivit Spiegel e vorba de patru proprietăți în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro amplasate în Schwalbach am Taunus, Nürnberg, Regensburg și Mühldorf am Inn.

Advertisement

În plus, un cont a fost confiscat de la o bancă din Letonia, cu un sold estimat de aproximativ 1,2 milioane de euro. Banii ar proveni din vânzarea unei proprietăți în Chemnitz, Germania.

Procurorul orașului München susține că cei implicați au investit veniturile provenite din activități de spălare de bani din Laundromatul rusesc, "în active imobiliare de înaltă calitate de valoare înaltă în Germania".

Procurorii afirmă că schema implică transferul a 22 miliarde de dolari din Rusia în Europa prin intermediul băncilor din Moldova și Letonia, folosind companii fictive, intermediarii câștigând circa 100 milioane de dolari (circa 88 milioane de euro).

Amintim că spălătoria rusească prin intermediul sistemului judecătoresc și a băncilor din Republica Moldova a început în anul 2010, imediat după ce la propunerea ministrului Justiției de atunci, Alexandru Tănase, Parlamentul a votat modificarea legii taxei de stat, eliminând taxa de 3% din suma pretențiilor, la o taxă de doar 50.000 de lei pentru companii și 25.000 lei în cazul persoanellor fizice.

Citiți și:

Şi Deutsche Bank a fost implicat în spălarea de miliarde prin băncile moldoveneștiOportunitati