Patru companii concurează pentru un contract de miliarde de lei

shadow
Marţi, 19.02.2019 11:47   5157
Grupul Gas Natural Fenosa în Moldova și întreprinderea RED Nord (deținută de stat) anunță lista companiilor ce au prezentat scrisori de intenție privind furnizarea de energie electrică, începând cu 1 aprilie 2019 și până pe 31 martie 2020.

Astfel la cele două companii ale grupului Gas Natural Fenosa au depus scrisori de intenție patru companii.

Cine sunt concurenții

E vorba de Energocom, care este o companie de stat și de fapt joacă rolul de trader (intermediar) în achizițiile de curent electric. 

Citiți și:

O nouă licitație de miliarde învingătorul căreia este cunoscut

În schimb Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan (Mолдавская ГРЭС) este cel mai mare producător de energie din Moldova, dar care nu achită taxe în bugetul țării, este amplasată în regiunea transnistreană și aparține gigantului rus Inter RAO EES, controlat de guvernul Rusiei.

În prezent Centrala este principalul furnizor de energie în Republica Moldova asigurând circa 60% din consum.

Advertisement

Compania ДТЭК Павлоградуголь face parte din grupul industrial DTEK, controlat de cel mai bogat ucrainean, oligarhul Rinat Akhmetov. DTEK și în alți ani a livrat curent electric în Moldova. Întreprinderea ДТЭК Павлоградуголь este cel mai mare producător de cărbune din Ucraina și deține 10 mine de cărbune în Donbas.

TehGaz Grup SRL din Chișinău, este o întreprindere producătoare de oxigen și azot, cu un capital social de 19,7 milioane lei și care are asociat unic Peglio Co. Ltd, o companie înregistrată în paradisul fiscal Cipru. Potrivit unei investigații RISE Moldova, Peglio era deținută de o altă companie „fantomă”, reprezentată de doi avocați ciprioți.

Cât despre RED Nord, apoi compania statului a recepționat scrisorile de interes de la doi potențiali furnizori de energie electrică: Energocom și Mолдавская ГРЭС.

Ce urmează

Conform calendarului, până pe 21 februarie, companiile de distribuție și furnizare vor analiza informația parvenită, prin prisma cerințelor indicate în anunțul privind inițierea procedurii de achiziții, plasate pe pagina WEB oficială a întreprinderilor.

Acele întreprinderi, care vor satisface condițiile solicitate, vor fi incluse în lista furnizorilor precalificați cu expedierea, în adresa lor, a cererilor de oferte.

Ulterior ofertele tehnico-economice recepționate urmează a fi evaluate în cadrul licitației cu participarea Grupului de Observatori în conformitate cu instrucțiunea  Ministerului Economiei și Infrastructurii, dar și procedurile interne de reglementare a procesului inițiat, cu scopul identificării celei mai bune propuneri.

Procedura va finaliza cu negocierea și semnarea noului contract de furnizare a energiei electrice și prezentarea acestuia către ANRE spre avizare.Oportunitati