Centrala de la Cuciurgan a majorat livrările de energie în Moldova și așteaptă interconexiunea cu UE

shadow
Luni, 18.02.2019 05:54   2121
În anul 2018, dependența de livrările de curent electric de la Centrala Termoelectrică Moldovenească (cunoscută și ca centrala de la Cuciurgan) s-a accentuat, arată datele statistice din sector.

Astfel dacă în 2017 livrările de energie în Republica Moldova (fără regiunea separatistă) au constituit 1,55 miliarde kWh, apoi în 2018 acestea au crescut cu 64% și au constituit 2,54 miliarde kWh. 

60% din energie provine de la Cuciurgan

Acest salt are însă o explicație - dispariția din schema de livrări, a firmei intermediare Energokapital, care în primele trei luni ale anului 2017 a livrat la Chișinău circa 732 milioane kWh.

Citiți și:

O nouă licitație de miliarde învingătorul căreia este cunoscut

În consecință livrările reale au crescut cu circa 10,5%, iar cota energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan (deținută de gigantul rus Inter RAO EES) în balanța energetică a Republicii Moldova (fără regiunea transnistreană) a constituit mai mult de 59%.

Conducerea Centralei susține că nu vrea să piardă accesul pe piață și a depus deja o ofertă de participare la licitațiile de achiziție a energiei electrice, anunțate de Moldelectrica, Gas Natural Fenosa și RED Nord.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Prețuri și inflația  

Advertisement

Oportunitati