Cine sunt afaceriștii ce au ajuns în arestul poliției după ce au prejudiciat zeci de fermieri

shadow
Marţi, 12.02.2019 11:13   1891
Doi tineri afaceriști, în vârstă de 26 și 29 de ani, au fondat trei SRL-uri prin intermediul cărora au lăsat fără bani și producție agricolă zeci de agricultori din țară. Asta după ce agicultorii au solicitat autorităților să intervină, pentru că din cauza escrocilor nu pot începe lucrările agricole.

Afaceriștii i-ar fi convins pe agricultori să încheie cu firmele lor contracte de vânzare-cumpărare, le-au luat produsele agricole, le-au vândut, dar n-au dat banii producătorilor, spun procurorii.

Prejudicii de 7 milioane lei

Potrivit procurorilor e vorba de firmele Cereale-LVN SRL, LIG-SI Agro SRL și Platinum Agrotrans SRL. În calitate de fondatori și administratori la cele trei companii figurează Ivan și Stepan Lucaș.

Activitatea lor a fost documentată din octombrie până în prezent de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) în comun cu ofițerii Direcției combaterea crimelor grave din cadrul INI și ofițerii Direcției generale urmărire penală a IGP. 

„În urma acțiunilor infracționale, suspecții au însușit diverse produse agricole (rapiță, floarea soarelui și grâu furajer), pe care ulterior le-au realizat, cauzând victimelor daune materiale în sumă totală de peste șapte milioane lei”, susțin cei de la PCCOCS.

Advertisement

Banii s-au dus pe automobile de lux 

Sumele obținute din revânzărea produselor agricole făptuitorii le-au folosit în interes personal, procurând tehnică agricolă, autoturisme de lux, iar o parte din mijloacele financiare a fost investită în construcția unor edificii sau transferată pe conturile bancare ale întreprinderilor înregistrate pe numele persoanelor interpuse. 

Ca rezultat al acțiunilor procesuale efectuate, făptuitorii au fost reținuți și ulterior, la demersul procurorilor, arestați preventiv pe un termen de 30 zile. 

Dacă li se va demonstra vinovăția, învinuiții riscă o pedeapsă cu privațiune de libertate pe un termen de la 8 la 15 ani. Cercetările pe cazul dat continuă, susțin reprezentanții PCCOCS. 

Persoanele care au mai avut de suferit în urma acestor presupuși escroci, sunt îndemnate să se adreseze la PCCOCS și la Poliție.

Arestat și apoi eliberat

De notat că săptămâna trecută un grup de agricultori au susținut în cadrul unei conferințe de presă că au depus anterior plângeri la organele de drept, înregistrări audio ale discuțiilor telefonice cu directorul companiilor, conversațiile prin sms și alte mesagerii.

Ca rezultat, au fost pornite mai multe cauze penale pentru excrocherie în proporții deosebit de mari, iar pe 30 ianuarie, directorul Stepan Lucaș a fost reținut.

Însă peste două zile acesta a fost eliberat și plasat în arest la domiciliu. Agricultorii susțineau că există bănuieli că directorul ar avea protecția cuiva și poate scăpa basma curată. Oportunitati