Monitorizarea traficului rutier va fi din nou concesionată

shadow
Luni, 11.02.2019 05:31   3824
Un proiect de hotărâre de Guvern, prevede implementarea Sistemului Automatizat de Supraveghere a Siguranței Rutiere în Republica Moldova și cerințelor generale privind selectarea unui partener privat. Asta după ce doi ani în urmă un astfel de parteneriat a fost suspendat.

Proiectul promovat de Ministerul Afacerilor Interne prevede că parteneriatul  public-privat (PPP) prezumă transmiterea către un investitor privat a drepturilor și obligațiilor aferente implementării și operării tehnice a Sistemului Automatizat de Supraveghere a Circulației Rutiere în Republica Moldova, care va efectua investiții din surse proprii în termen de cel mult 6 ani din data semnării contractului.

Investiții necesare - 21 de milioane de dolari

Potrivit autorilor, fezabilitatea parteneriatului este relevată prin Studiul de fezabilitate, care pornind de la volumul total al investițiilor de circa 21 milioane de euro, care urmează a fi atrase pentru implementarea parteneriatului, indică ca perioadă optimă de recuperabilitate a investiției este de 25 ani.

Citiți și:

Moldova nu are un sistem automatizat de supraveghere video a circulației rutiere

Autorii proiectului mai susțin că crearea Sistemului presupune instalarea camerelor de monitorizare și supraveghere video în locurile de interes public, crearea sistemului de înregistrare automată a încălcărilor regulilor de circulație rutieră de drumurile Republicii Moldova, ceea ce va permite evaluarea în timp real a tabloului situațional în oraș și pe traseele naționale.

Advertisement

Astfel va fi asigurat volumul suficient de informații pentru a răspunde și interveni prompt la incidente și problemele societății, spre exemplu, dar care nu se limitează la: ambuteiaje și incidente în trafic, situații excepționale, infracțiuni stradale și acte de terorism, etc.

De notat că în prezent Republica Moldova nu are un sistem automatizat de supraveghere video a circulației rutiere, chiar dacă anterior au fost implementate câteva PPP.

Totodată un an în urmă Ministerul Afacerilor Interne promitea că până la finele anului 2018 sistemul automatizat de supraveghere video a circulației rutiere din cele 33 de puncte de monitorizare, amplasate în raioanele republicii, va fi funcțional.

Proiecte eșuate

Anterior Curtea de Conturi a constatat că modul cum a fost implementat și gestionat sistemul de supraveghere a traficului rutier în perioada 2014-2015 în Republica Moldova a dus la abateri grave și prejudicii de peste o sută de milioane lei.

Citiți și:

Cum escorta milionarilor din Moldova scapă de amenzi rutiere

Totodată pe traseele din republică au fost instalate alte sisteme de monitorizare decât cele omologate, fapt care a condus la sistarea funcționării acestora.

Procuratura și CNA au inițiat și o anchetă penală pentru exces de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave. Unele persoane implicate au figit din țară.

În dosar figurau cel puțin șase companii autohtone ce au fost implicate direct sau indirect în prestarea serviciilor de monitorizare video a traficului rutier.

E vorba de „Midland Engineering” SRL, „Netsistem” SRL, „Dessa International” SRL, „Diolum” SRL, „Avtourogan” SRL, „Inforad” SRL și alte societăți comerciale care au avut contracte cu consiliile raionale privind prestarea serviciilor de supraveghere a traficului rutier.

Potrivit materialelor Curții de Conturi s-a stabilit că factorii de decizie ai Serviciului tehnologii informaționale al MAI au semnat un contract cu Rossoft SRL privind elaborarea unui sistem informațional automatizat pentru evidența unică a contravențiilor pentru MAI, indiferent de agentul constatator care a întocmit procesul-verbal cu privire la contravenție și autoritatea care a primit decizia de sancționare contravențională.

La fel, conform contractelor încheiate, Rossoft SRL asigura funcționarea sistemului informațional respectiv prin prestarea serviciilor de mentenanță. 



Oportunitati