La Ungheni ar putea fi creată o platformă de logistică pentru exportul cerealelor și a altor produse

shadow
Sâmbătă, 09.02.2019 12:42   1304
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) anunță planuri ambițioase de promovare și facilitare a exporturilor de cereale din Republica Moldova și de soluționare a problemelor din acest sector..

Potrivit Ministerului Agriculturii, sectorul cerealier și companiile din acest domeniu se confruntă cu o serie de probleme stringente la care se încearcă a găsi soluții.

Citiți și:

În 2018 în Republica Moldova s-a strâns cea mai mare recoltă de porumb din istorie

Printre inițiativele analizate se numără promovarea culturii sorgului în Republica Moldova, dar și folosirea sorgului la producerea alcoolului etilic.

De asemenea o altă propunere este crearea la Ungheni a unei platforme de logistică pentru exportul cerealelor și a altor produse, dar și crearea a unor puncte de încărcare a cerealelor la gările feroviare din țară, de importanță strategică.

Advertisement

La acestea se adaugă subvenționarea mașinilor mari pentru transportarea cerealelor din câmp; dezvoltarea unor proiecte ce fac referință la întregirea lanțului valoric și la procesarea cerealelor.

Secretarul General de Stat din cadrul MADRM, Iurie Ușurelu, a promis în cadrul unei ședințe cu reprezentanții Asociației producătorilor de cereale. că propunerile pentru soluționarea problemelor menționate vor fi incluse, atât în planurile de acțiuni ale subdiviziunilor, cât și cele ale ministerului.

"Apreciem importanța majoră a producerii de cereale în Republica Moldova pentru asigurarea securității alimentare și furajere la nivel național, inclusiv prin întregirea lanțului valoric pe această categorie de produse, în scopul creșterii și menținerii profitului în țară”, a declarat Iurie Ușurelu.

De notat că anul trecut recolta de cereale a constituit circa 3,5 milioane de tone, fiind una dintre cele mai mari din istorie.

Una dintre principalele piețe de desfacere a cerealelor din Republica Moldova este Uniunea Europeană, unde în anul trecut au ajuns circa 800.000 de tone. O mare parte din exportul de cereale se face prin terminalul de la Giurgiulești controlat de grupul Trans Oil deținut de milionarul Vaja Jhashi.

Mulți dintre agricultori susțin că terminalul nu oferă condiții egale pentru a exporta producția și cer de la autorități soluții de alternativă.Oportunitati