Fiul fostului premier Vlad Filat, „jertfă” a luptei cu spălarea de bani în Marea Britanie

shadow
Joi, 07.02.2019 15:15   7340
Vlad Luca Filat, feciorul fostului premier Vladimir Filat, a rămas cu conturile blocate în Marea Britanie, după ce Agenţia Naţională de Combatere a Criminalităţii Organizate (National Crime Agency - NCA) a constatat că el nu are surse legale de venit, iar sutele de mii de lire sterline cheltuite veneau din offshore.

Potrivit unui comunicat al NCA, fiul fostului premier, în vârstă de 22 de ani, în prezent student din Londra, după ce a plătit în avans 390.000 lire sterline (peste 8,5 milioane lei) pentru chiria unui penthouse din Knightsbridge, va trebui să returneze aproape o jumătate de milion de lire sterline.

Lux pe bani din activităţi ilegale

Totodată instituţia menţionează că deciziile de înghețare a celor trei conturi deținute de Vlad Luca Filat la HSBC, cea mai mare bancă din Europa, s-au efectuat în luna mai 2018 – în conformitate cu noile dispoziții de confiscare, aplicate în baza noii Legi Financiare Penale din 2017 şi după ce anchetatorii financiari ai NCA au bănuit că fondurile provin din activitatea ilegală a tatălui său, condamnat la 9 ani închisoare.

Citiți și:

Cine a preluat afacerile lui Vlad Filat

În lipsa veniturilor înregistrate în Marea Britanie, datele HSBC au arătat că toate conturile și cheltuielile zilnice ale lui Vlad Luca Filat au fost finanțate din depozite de la companii din străinătate, cu sediul în principal în Turcia și Insulele Cayman.

Totodată NCA susţine că au fost identificate și multiple depozite în numerar în rețeaua de sucursale din Marea Britanie, dar şi cu o sumă de 98.100 de lire sterline în decurs de trei zile.

Bentley "Bentayga" de 200.000 de lire sterline 

"După ce sa mutat la Londra în iulie 2016 pentru a-și face studiile, Vlad Luca a dus un stil de viață extravagant, cheltuind sume importante de bani pentru bunuri și servicii de lux, inclusiv un Bentley "Bentayga" de 200.000 de lire sterline cumpărat de la o reprezentanță Mayfair", se arată în comunicatul Agenţiei.

Advertisement

Potrivit NCA, pe 5 februarie 2019, judecătorul de sector Michael Snow de la Curtea Magistraților din Londra a emis ordine de confiscare asupra celor trei conturi înghețate ale lui Vlad Luca, pentru recuperarea a unor prejudicii de 466.322 de lire sterline. De asemenea, NCA a obţinut şi recuperarea cheltuielilor sale de 4.079 lire.

"Ordinele de înghețare a conturilor reprezintă un instrument valoros în lupta împotriva finanțării ilicite din Marea Britanie. În cazul în care bănuim că banii dintr-un cont au provenienţă ilicită, putem cere instanței să le înghețe și apoi să le confişte”, a declarat Rob MacArthur, de la Unitatea Internațională pentru Combaterea Corupției din cadrul NCA.

"În acest caz, Vlad Luca Filat nu a reușit să demonstreze o sursă legitimă de bani, iar instanța a decis că va fi recuperabilă", a adăugat oficialul britanic.

Feciorul lui Filat a învăţat la cea mai scumpă şcoală din lume

De notat că anterior Vlad Luca Filat a studiat (împreună cu sora sa Tinca) la cea mai scumpă şcoală privată din lume, Le Rosey din Elveţia, care este renumită nu doar prin numărul impresionant de capete regale care au absolvit cursurile sale, cât prin tarifele exorbitante, demne de Cartea Recordurilor. Doar taxa anuală de studii pentru o persoană este de 102.900 de franci elveţieni (circa două de milioane de lei). La aceeaşi şcoală îşi făcea studiile şi fiica lui Vlad Filat.

O Investigaţie RISE Moldova a arătat că în mai 2012, Vlad Luca Filat l-a însoţit pe tatăl său la finala finala Champions League de pe Allianz Arena din München, stadionul unde s-a disputat meciul de fotbal dintre Bayern München şi Chelsea Londra.

Biletele în loja VIP, călătoria cu un avion privat, cazarea în hotelul de lux şi altele costuri au fost achitate de renato Usatâi, escapada fiind estimată la de peste 100.000 de euro.

Menţionăm că Marea Britanie, s-a dotat n 2016 cu o lege care permite unor structuri oficiale precum National Crime Agency să confişte, în folosul statului, imobile, maşini de lux, opere de artă sau bijuterii posedate de corupţi condamnaţi, astfel ca prin vânzarea lor să se recupereze prejudiciul adus statului.

De notat că s-a depistat sume importante de bani, ce au fost spălaţi prin Laundromat, au fost folosiţi la plata studiilor în Marea Britanie pentru copiii unor funcţionari sau oameni bogaţi din Rusia şi alte state postsovietice. Aşa a fost achitată şi chiria pentru un apartament de lux pentru fiica judecătorului Ion Muruiuanu, potrivit unei anchete RISE.

Citiți și:

În lupta pentru banii lui Filat s-au inclus și avocațiiOportunitati