Curtea de Conturi, sabotată de Fisc și Primăria Chișinău

shadow
Joi, 07.02.2019 05:37   2043
În ultimul său audit desfăurat la Primăria Municipiului Chișinău, Curtea de Conturi a depistat o serie de nereguli în domeniul evidenței veniturilor și cheltuielilor, taxelor și impozitelor, creanțelor și datoriilor aferente acestora, ținută de către organele administrației publice locale și centrale.

În opinia auditului, neîncasarea veniturilor la nivelul planificat pentru anul 2017, precum și raportarea neveridică a acestora a fost din vina atât a autorităților locale, cât și a celor centrale. Altfel spus, din cauză că nu este clar cine și de ce răspunde.

Fiscul deține controlul deplin asupra administrării taxelor din Chișinău

Potrivit Curții de Conturi, deși prevederile legale obligă autoritățile executive locale să fie responsabile de încasarea și administrarea veniturilor, în 2017 aceste atribuțiil, inclusiv a plăților nefiscale, au fost exercitate de către Serviciul Fiscal de Stat.

Excepție fac cinci tipuri de impozite și taxe, care sunt administrate de Serviciul de colectare a impozitelor și taxelor locale din cadrul primăriilor. Printre acestea se numără impozitul funciar de la persoanele fizice și gospodăriile țărănești (de fermier); impozitul pe bunurile imobiliare ale persoanelor fizice, taxa pentru amenajarea teritoriului, percepută de la gospodăriile țărănești (de fermier); taxa de la posesorii de câini; contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii de la persoanele fizice.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Legislația și reglementările   Gestionarea banilor publici  

Advertisement

Oportunitati