De ce gigantul bancar francez SocGen se retrage din Republica Moldova [SONDAJ]

shadow
Miercuri, 06.02.2019 10:37   8855
Gigantul francez Societe Generale anunță că se retrage din Republica Moldova și vinde pachetul de 87,85% de acțiuni de la Mobiasbancă, confirmând astfel informația difuzată anterior de Mold-street.com.

Cumpărătorul este OTP Bank plc, cea mai mare bancă din Ungaria. Societe Generale (SocGen) a acceptat să vândă unitatea moldovenească și astfel continuă procesul de retragere de pe piețele din Europa de Est, în timp ce OTP își mărește treptat prezența în regiune.

Valoarea tranzacției

SocGen nu a dezvăluit valoarea tranzacției, deși a declarat că vânzarea va avea un efect negativ de 28 milioane de euro asupra câștigurilor sale din al patrulea trimestru. Or, suma a fost deja inclusă în taxa excepțională de 240 milioane anunțată pe 17 ianuarie 2019.

Citiți și:

După Moldindconbank o altă bancă își poate schimba acționarul majoritar

Unele estimări arată că valoarea tranzacției este între 45 și 50 milioane de euro. În ultimii ani, banca franceză a acceptat deja să vândă subsidiarele din Croația, Albania, Bulgaria și Serbia către OTP, care își extinde astfel prezența în Europa de Est și, prin urmare, a obținut un profit de un miliard de euro pentru prima dată în 2017.

Advertisement

Cât despre motivele acestei retrageri din capitalul Mobiasbancă, Philippe Heim, vicepreședinte executiv al Grupului Societe Generale nu oferă multe detalii, dar se arată încântat de tranzacție și acordul semnat cu OTP.

Totodată el explică că acestă operațiune face parte din planul strategic "Transform to Grow", care presupune "optimizarea capitalui și reorientarea activităților sale internaționale de retail cu privire la zonele geografice unde are o dimensiune critică și activități potențiale sinergetice potențiale".

Cele două bănci au semnat, de asemenea, un acord de cooperare pentru a presta servicii clienților internaționali corporativi în domeniul gestiunii numerarului, al serviciilor de capital, al finanțării structurate și al serviciilor bancare de investiții, a afirmat OTP Bank.

Ungaria este deja acoperită de acordul de cooperare, iar Bulgaria și Croația se vor alătura în scurt timp, a spus OTP. Albania, Serbia și Moldova vor fi adăugate odată ce preluarea filialelor SocGen va fi finalizată în aceste țări.

BNM încă nu a dat permisiunea

Mai adăugăm că tranzacția va fi posibilă doar după ce OTP Bank Group va solicita și va obține permisiunea prealabilă în scris a Băncii Naționale a Moldovei, așa cum stipulează Legea privind activitatea băncilor din Republica Moldova.

Dacă OTP Bank Group va obține permisiunea BNM, schimbarea acționarului la Mobiasbancă nu va afecta activitatea băncii. Aceasta va continua să funcționeze în regim normal și să ofere toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări.

De notat că un pachet de 8,84% din capitalul Mobiasbancă deține Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), iar restul de 3,3% aparțin unor persoane fizice.

Mobiasbancă are o cotă de peste 13% pe piața bancară din Moldova și este a patra ca mărime instituție financiară. Anul trecut banca a raportat un profit de circa 300 milioane lei. 



Oportunitati