Locul din Moldova unde se plătesc salarii de 26.000 de lei pe lună

shadow
Marţi, 05.02.2019 14:02   1289
346 de companii autohtone și străine din domeniul tehnologei informației au aderat în anul 2018 la primul parc IT din Republica Moldova.

Conform rezultatelor preliminare anunțate de Guvern, în anul 2018, venitul din vânzări a ajuns la aproape două miliarde de lei.

Citiți și:

Cine sabotează inițiativa premierului

„Pentru Republica Moldova domeniul IT este unul de perspectivă. Fiind o țară mică, nu trebuie să producem doar brațe de muncă, trebuie să pregătim specialiști pentru industrii cu valoare adăugată înaltă”, a spus premierul Pavel Filip.

În primul an de activitate, peste 6.600 de persoane au fost angajate în companiile din cadrul Moldova IT Park. Salariul mediu al acestora ajunge la aproape 26 de mii de lei, adică de patru ori și ceva mai mult decât salariul mediu pe economia națională.

Advertisement

Moldova IT Park rămâne în continuare o platformă atractivă pentru rezidenți. Printre facilitățile acordate se numără achitarea impozitului unic în mărime de 7% din venitul din vânzări, precum și eliminarea barierelor birocratice.

De asemenea, parcul oferă un regim virtual de funcționare - rezidenții acestuia își pot desfășura activitatea și beneficia de facilitățile acordate chiar din propriile oficii sau reședințe, după o înregistrare prealabilă.

Primul parc IT din Republica Moldova și-a început activitatea pe 1 ianuarie 2018, fiind fondat pe un termen de 10 ani. În această perioadă, numărul rezidenților parcului urmează să ajungă la circa 500 de companii IT. Printre obiectivele stabilite sunt atragerea investițiilor locale și străine, crearea noilor locuri de muncă, pilotarea unor servicii noi și, ca urmare, impulsionarea creșterii industriei tehnologiei informației.

Pe de altă parte reprezentanții companiilor au evidențiat anterior o serie de probleme cu care se confruntă Parcul: de la pregătirea nesatisfăcătoare a cadrelor la facultățile IT, exodul de oameni la asigurarea nesatisfăcătoare cu plăți sociale a angajaților, la necesitatea revizuirea curriculei școlare etc.

Citiți și:

Cât de inovativă este Republica MoldovaOportunitati