Un proiect eșuat: ce a făcut exploratorul american de gaze și petrol în Moldova timp de doi ani

shadow
Joi, 21.03.2019 06:27   5557
Frontera Resources International LLC (Frontera), compania offshore selectată doi ani și ceva în urmă de Guvernul Filip pentru explorarea, producerea și dezvoltarea resurselor de hidrocarburi din sudul țării nu a efectuat nicio o activitate în Republica Moldova.

Compania nu a publicat vre-un raport privind cantitatea de petrol sau gaze găsită în subsolul Moldovei, deși anterior a promis că va pune pe piață cel puțin 100 milioane de barili de petrol și va investi 500 milioane de dolari în economia Republicii Moldova.

Frontera se confruntă cu grave probleme financiare și chiar și-a văzut listarea la Bursa (alternativă) de la Londra (AIM) suspendată pentru încălcarea condițiilor. Pe de altă parte, autoritățile de la Chișinău au intrat în impas și se gândesc să rezilieze contractul cu această companie. Altfel spus, promisiunile făcute de investitor și guvern au rămas vorbe goale.

Filip, investitorul și lipsa de securitate energetică

Doi ani și trei luni în urmă, pe 30 decembrie 2016, Guvernul Filip adopta decizia de transmitere firmei Frontera a dreptului de desfășurare a lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova, cu ulterioara lor exploatare.

Citiți și:

Guvernul Filip a concesionat circa 40% din teritoriul Moldovei unui offshore

Pe 2 ianuarie 2017 era semnat și contractul de concesiune, iar pe 3 martie 2017, premierul Pavel Filip, semna alături de Steve Nicandros, președintele Frontera, o Declarație de colaborare între Guvern și corporație privind explorarea hidrocarburilor din sudul Republicii Moldova.

„Reformele își spun cuvântul și vedem o creștere a interesului investitorilor străini față de țara noastră. Vrem să aducem investitori în țară prin crearea unui mediu de afaceri atractiv, pentru că antreprenorii fondează întreprinderi, creează locuri de muncă, oferă salarii și plătesc impozite”, afirma atunci Pavel Filip.

Totodată el susținea că acest acord cu Frontera a fost semnat și în contextul eforturilor Guvernului „pentru obținerea independenței energetice în anii următori, care să se reflecte în prețuri mai bune la energie, dar și în evitarea oricăror imixtiuni geopolitice în Moldova”.

Şi fostul ministru al Mediului Valeriu Munteanu afirma atunci că acest proiect va permite țării noastre să afle ce resurse energetice are Republica Moldova în subsol și ar putea reduce din dependența față de Rusia.

Promisiuni de investiții de sute de milioane dolari

Pe de altă parte Frontera, care a primit dreptul exclusiv de a explora pentru producerea și dezvoltarea resurselor de hidrocarburi dintr-o zonă ce cuprinde aproximativ 12.000 kilometri pătrați, sau circa 40% din teritoriul țării, a promis investiții inițiale de 6 milioane dolari, care apoi ar putea trece și de sute de milioane dolari.

„Noi vânăm aici un volum de peste 100 de milioane de barili de petrol. … Dacă vom reuși să dezvoltăm acest volum de petrol, asta înseamnă că va trebui să forăm sute de puțuri. …. Vom angaja până la 400 de persoane. Pentru economia locală, pe parcursul unei perioade de 10-20 ani, asta ar însemna o injecție financiară de 500 de milioane de dolari”, declara doi ani în urmă Zaza Mamulaishvili, președintele executiv al companiei Frontiera Resources International.

Advertisement

Totodată el susținea că deja în luna mai 2017, în Moldova vor veni specialiștii Frontera pentru a desfășura anumite activități.

În mai 2017, Frontera va anunța într-o notă depusă la Bursa de la Londra că "planul din Moldova pentru următoarele 12 luni include inițierea unor eforturi de explorare care vor consta în principal în lucrul geologic pe teren și evaluarea puțurilor existente, precum și în construirea detaliată a unei baze geologice, geofizice, petrofizice și de inginerie extinse care să permită firmei identificarea potențiale resurse de petrol și gaze".

Tăcerea companiei și a Guvernului

După aceasta în jurul acestui mega-proiect, declarat strategic de către Guvern, s-a așternut tăcerea. Doar presa, inclusiv Mold-Street.com, reamintea periodic despre promisiunile făcute de investitor și autorități.

Tăcerea autorităților era explicabilă, deoarece compania nu a realizat nimic din ceea ce a promis și respectiv nici nu are ce raporta.

Motivele unei astfel de situații rămân necunoscute chiar și pentru autorități, care nici măcar nu au fost informate în decurs de doi ani în mod corespunzător de Frontera.

Compania nu a demarat lucrările promise

Într-un răspuns pentru Mold-street.com, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) menționează că până la momentul actual, compania Frontera, „nu a înregistrat la Fondul de stat de informații privind subsolul, lucrările de cercetare geologică a hidrocarburilor și respectiv nu a demarat lucrările menționate”.

„Respectiv, conchidem că, din data semnării contractului de concesiune până la momentul actual, de către concesionar nu au fost prezentate planurile de acțiuni al lucrărilor și al bugetului planificat pentru fiecare activitate, inclusiv informația geologică obținută în procesul lucrărilor de cercetare a hidrocarburilor”, se arată în răspunsul Ministerului.

Potrivit MADRM, Frontera ar fi încălcat mai multe prevederi din contractul de concesiune. De exemplu să prezinte până pe data de 15 februarie a fiecărui an, Planul de acțiuni al lucrărilor și al bugetului planificat pentru fiecare activitate, sau a informațiilor despre lucrările efectuate cu anexe, hărți sau scheme.

Frontera face rapoarte copy-paste

Anul trecut, în urma unei notificări din partea MADRM privind înlăturarea încălcărilor depistate, Frontera Resources International LLC, prin intermediul ACI Partners (cabinet de avocați), a prezentat Ministerului și Agenției pentru Geologie și Resurse Materiale „Planul de acțiuni și bugetul pentru anii 2017 - 2018 și Raportul cu informația geologică”.

Dar surpriză! Autoritățile descoperă că documentele Frontera conțin doar informații copiate din Documentația standard la proiectul „Concesionarea lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova cu ulterioara lor exploatare” și din Studiul de fezabilitate pregătit înainte de demararea procedurii de concesiune, doar că aceste date au fost traduse în limba engleză.

Totodată se constata că bugetele din raport nu sunt descifrate pentru fiecare activitate, fiind indicată doar suma totală prevăzută de contractul de concesiune.

Ministerul promite măsuri coercitive

În consecință Ministerul promite că va notifica repetat compania Frontera pentru înlăturarea încălcărilor depistate. 

„În cazul nesoluționării solicitărilor și neînlăturării neajunsurilor depistate, MADRM va întreprinde măsuri în vederea limitării, suspendării sau încetarea dreptului de folosință asupra subsolului cu aplicarea penalităților conform prevederilor contractului de concesiune”, afirmă administrația MADRM.

Mold-Street.com a încercat să ia legătura cu avocații de la ACI Partners, care reprezintă Frontera în Moldova, dar aceștia au refuzat să ofere informații sau să comenteze referitor la activitatea companiei.

Suspendată la Bursă pentru tăinuirea de informații financiare

Dar problemele Frontera nu se termină aici. La finele anului trecut, la Bursa de la Londra (sectorul AIM sau Piața Investițiilor Alternative) au fost stopate tranzacțiile cu acțiunile Frontera Resources, iar de la finele lunii ianuarie 2019, compania a fost exclusă/delistată de la Bursă. Când o companie este delocată de la Bursa din Londra, aceasta denotă că are probleme majore, fapt ce sperie investitorii.

Aceasta s-a întâmplat ca urmare a faptului că firma Cairn Financial Advisors și-a suspendat atribuțiile de consilier nominalizat al companiei. Or, AIM impune tuturor companiilor să aibă un consilier nominalizat. 

Retragerea Cairn a survenit după ce aceasta a aflat că Frontera nu a raportat clar o plată pentru o datorie de două milioane de dolari. În consecință compania a fost nevoită să se retragă singură de la bursă.

După aceasta de pe pagina Frontera au dispărut toate rapoartele financiare, dar și comunicatele de presă. Au mai rămas doar informații succinte despre activitatea companiei.

În prezent Frontera este implicată în câteva litigii de zeci de milioane de dolari, în SUA, Insulele Cayman și în Georgia.

Mai adăugăm că pe 15 martie, Ministerul Economiei și Infrastructurii a difuzat un comunicat în care anunță că în cadrul unui forum energetic ce a avut loc la Houston, SUA, secretarul de stat Vitalie Iurcu s-a întâlnit și cu președintele Consiliului de Afaceri Moldo-American, Steve Nicandros. Acesta este președinte și acționar la Frontera. Ministerul însă nu face nicio mențiune dacă s-a pus în discuție îndeplinirea angajamentelor investiționale ale Frontera în Moldova.

Citiți și:

Câteva detalii puțin cunoscute despre Frontera și contractul de concesiune

Situația pentru autoritățile moldovene este jenantă și nu este clar dacă la mijloc este o lipsă de viziune, incompetență, rea-voință sau alte motive - cunoscute doar semnatarilor contractului, iar întrebarea „Cu ce totuși s-a ocupat Frontera în Republica Moldova timp de doi ani?” rămâne deocamdată deschisă.

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.Oportunitati