Moldova are una dintre cele mai lipsite de libertate economii din lume

shadow
Marţi, 05.02.2019 11:10   1218
Chiar dacă a avansat cu opt locuri și cu 0,7 puncte în clasamentul celor mai libere economii din lume, conform Heritage Foundation, Republica Moldova înregistrează unul dintre cele mai reduse scoruri al libertății economiei din regiune și din lume.

Clasamentul „2019 Index of Economic Freedom” (Indicele Libertății Economice) elaborat de Fundația americană Heritage și revista The Wall Street Journal, evaluează gradul de deschidere a economiilor naționale.

Binecuvântată, dar codașă

Astfel Moldova se situează pe locul 40 printre cele 44 de țări din regiunea Europei, depășind doar Rusia, Belarus, Grecia și Ucraina, iar scorul său global este sub mediile regionale și mondiale.

Autorii constată că scorul său general a crescut cu 0,7 puncte, ca urmare a îmbunătățirii eficienței judiciare, a cheltuielilor guvernamentale și sănătății fiscale, depășind astfel o scădere a libertății forței de muncă.

"Binecuvântată cu o climă moderată și terenuri agricole productive, economia Moldovei ar trebui să fie mai prosperă", susțin experții.

Rusia și corupția endemică

Totodată ei găsesc și motivele pentru care Republica Moldova nu reușește să devină în realitate o țară binecuvântată: Rusia și corupția endemică

"Impasul politic intern cauzat în parte de Rusia subminează reforma structurală și realizarea potențialului țării.

Advertisement

Guvernul a încercat să abordeze punctele slabe din sectorul financiar, însă creșterea economică este îngreunată de corupția endemică și de interdicția Rusiei asupra importurilor de produse agricole din Moldova. Economia rămâne vulnerabilă în fața capacității administrative slabe, a intereselor birocratice instabile, a prețurilor la combustibili mai mari, a presiunii politice și economice ruse și a separatismului nerezolvat în regiunea transnistreană", se arată în raport.

Cea mai proastă situație se atestă la categoria integritatea Guvernului unde scorul este unul dintre cele mai joase din lume - 25,2 puncte, urmată de eficiența justiției - 33,6 puncte și libertatea pieței muncii - 39 de puncte. Cea mai bună situație se atestă la capitolul sănătatea fiscală - 92 de puncte, sarcina fiscală și la libertatea comerțului. 

Ultimul loc din Europa de Sud-Est 

Moldova ocupă ultimul loc din Europa de Sud-Est și doar locul 40 din cele 44 de țări din regiunea Europei, iar scorul său global este sub media regională și mondială.

De exemplu Estonia se află pe locul 15, Georgia - pe 16, Macedonia - 33, România - 42, Armenia - pe 47, Albania - 52, iar  Kârgâzstan - pe 79. Din fostul spațiu sovietic, la capitolul libertate economică doar în Tadjikistan, Rusia, Belarus, Ucraina și Uzbekistan situația este mai proastă ca în Moldova.

Indicele anual al libertății economice, publicat de Fundația Heritage, măsoară performanța unei țări în patru mari categorii - statul de drept, dimensiunea guvernului, eficiența reglementării și piețele deschise. 

Heritage Foundation este o fundație americană, înființată în 1973, cu activități în domeniul cercetării și educației. Prima ediție a clasamentului libertății economice a fost publicată în 1994.Oportunitati