Locuințe sociale la preț de 650 euro metru pătrat, construite la Nisporeni pe bani europeni

shadow
Sâmbătă, 02.02.2019 07:57   1196
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului anunță că a construit anul trecut 216 locuințe sociale pentru circa 650 de persoane din raioanele Nisporeni, Leova și Ialoveni. de fapt construcția acestora a demarat încă 3-4 ani în urmă, iar în 2018 acestea au fost finalizate.

Cele mai multe au fost în raionul Nisporeni, unde au fost construite 93 de apartamente sociale, în Leova - 92 de apartamente, iar în orășelul Ialoveni au fost finalizate 31 de locuințe sociale.

Citiți și:

„Apartamente sociale” cu 642 euro pentru un metru pătrat, construite de o firmă cu datorii la buget

Prețul locuințelor se ridică la circa 650 de euro pentru un metru pătrat, potrivit datelor prezentate de Iunona Lungul, managerul Unității de Implementare a fazei II a Proiectului.

Astfel la Nisporeni pentru cele 93 de locuințe sociale cu suprafața de 4.325 metri pătrați, construcția cărora a început încă în anul 2015, și pentru care s-au cheltuit 2,84 milioane euro.În consecință la Nisporeni un metru pătrat a costat circa 657 de euro. 

Majoritatea banilor pentru construcția de locuințe sociale la Nisporeni, circa două milioane de euro, provin dintr-un credit acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar restul de circa 850.000 de euro au fost alocate din bugetul raionului. 

Potrivit MADRM, anul trecut au fost inițiate și sunt în derulare construcția a 40 apartamente sociale în raionul Fălești, 30 de apartamente în Glodeni, 72 - în Rezina, 49 la Cimișlia, 10 la Cantemir și 32 de apartamente sociale la Cahul.

Advertisement

Lucrările sunt finanțate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, care a oferit un împrumut total de circa 13,4 milioane euro, pe o perioada de până la 20 ani de la data debursării, inclusiv 5 ani perioada de grație, iar obiectivul este de a îmbunătăți și de a crește fondul de locuințe pentru persoanele ce nu își permit achiziționarea unei locuințe. 

”Locuințele sociale se oferă mai multor categorii de cetățeni: persoanelor cu nevoi speciale, orfanilor dezinstituționalizați, familiilor cu cel puțin trei minori, familiilor în care cel puțin unul din membri activează în sectorul bugetar. Apartamentele sunt repartizate de comisii speciale create de Consiliile Raionale", a precizat Iunona Lungul.

De notat că anterior au existat cazuri, când de locuințe sociale construite pe bani europeni, au beneficiat și persoane ce nu se încadrau în lista enumerată, inclusiv primari, oameni de afaceri etc.

Citiți și:

Cine a finanțat construcția locuințelor sociale de la OrheiOportunitati