China aprobă construcția unui propriu centru de genul Silicon Valley

shadow
Sâmbătă, 02.02.2019 07:01   1407
Zona Silicon Valley din statul american California ar putea pierde în câțiva ani statutul de cel mai mare centru pentru tehnologii și inovații în lume, în cazul în care autoritățile chineze reușesc să implementeze cu succes un proiect ce prevede construcția unei zone proprii.

Guvernul de la Beijing a aprobat recent un plan de lucru privind crearea Zonei Mari a Golfului (Greater Bay Area), care urmează să detroneze Silicon Valley în clasamentul global al zonelor economice libere pentru companii din industria high-tech și institute preocupate de științe, scrie publicația South China Morning Post

Potrivit planului, Zona Mare a Golfului va cuprinde 11 orașe, inclusiv Hong Kong și Macau – două zone industriale cu dezvoltare accelerată - și provincia Guangdong, se va întinde pe o suprafață totală de 56.500 de kilometri pătrați, creând astfel o piață masivă de promovare a inovațiilor și tehnologiilor.

Advertisement

Populația totală a acestei megazone numără 67.6 milioane de oameni, iar contribuția ei la PIB-ul național a constituit 12,5% în anul 2016.

Planul a fost aprobat de vicepremierul Han Zheng, care este responsabil pentru afacerile în Hong Kong și Macau, două foste colonii britanice care au păstrat sistemul capitalist chiar și după integrare în Republica Populară Chineză. Detaliile planului vor fi comunicate publicului la 21 februarie curent.

Dacă proiectul va fi finalizat conform graficului, inaugurarea Zonei Mari a Golfului va avea loc în anul 2035. Metropola Hong Kong ar putea deveni astfel cea mai importantă platformă financiară și comercială la scară mondială, poziționându-se înaintea Londrei și New Yorkului. 

Foto: scmp.com

În pofida entuziasmului oficialităților, din cauza diferențelor în legislație și în sistemele vamal și fiscal între cele două orașe capitaliste autonome și restul Chinei, care rămâne fidelă modelului comunist, încă există bariere comerciale și impedimente tehnice ce reprezintă principalele provocări la implementarea proiectului, menționează sursa citată. Oportunitati